Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

V jadrovom zariadení Sellafield namerali zvýšenú rádioaktivitu

Jadrové zariadenie Sellafield
Jadrové zariadenie Sellafield (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Zvýšenú úroveň rádioaktivity namerali v najväčšom britskom zariadení na spracovanie vyhoreného jadrového paliva, oznámila dnes agentúra Reuters.

Predstavitelia zariadenia Sellafield, ktoré sa nachádza na pobreží Írskeho mora na severozápade Anglicka, súčasne ubezpečili, že zvýšená rádioaktivita, nameraná nepredstavuje riziko pre zamestnancov ani obyvateľov okolia.

"Sellafield funguje normálne, len s obmedzeným personálom," uvádza sa vo vyhlásení prevádzkovateľa. Do práce nastúpili len zamestnanci nevyhnutne potrební na zaistenie prevádzky.

Úroveň rádioaktivity, nameraná v severnej časti objektu, je podľa prevádzkovateľa vyššia než prirodzená radiácia, ale zďaleka nedosahuje hranicu, ktorá by si vyžadovala prijatie mimoriadnych opatrení.

Podľa britských úradov nie je bezprostredne jasné, či v Sellafielde došlo k úniku rádioaktivity. Situáciu nepretržite monitoruje aj vláda premiéra Davida Camerona.

V komplexe Sellafield, ležiacom asi 480 kilometrov severozápadne od Londýna, pracuje viac ako 10.000 zamestnancov. V údajne najväčšom jadrovom zariadení v Európe sa nachádza aj 150 metrov dlhá nádrž na skladovanie tyčí s vyhoreným palivom.

Sellafield sa stal v roku 1957 dejiskom najhoršej jadrovej havárie v dejinách Británie, počas ktorej došlo k požiaru jedného z reaktorov. Do okolia vtedy podľa BBC uniklo bližšie nešpecifikované množstvo rádioaktívneho jódu.


Zvýšenú radiáciu spôsobil prírodný radón

Zvýšenú úroveň rádioaktivity v najväčšom britskom zariadení na spracovanie vyhoreného jadrového paliva na severozápade Anglicka, v dôsledku ktorej boli niektorí zamestnanci vyzvaní, aby zostali doma, zavinila "prirodzená radiácia radónu" a nie problémy v závode. Oznámil to dnes jeho prevádzkovateľ.

Predstavitelia závodu Sellafield, ktorý sa nachádza na pobreží Írskeho mora asi 480 kilometrov severozápadne od Londýna, uviedli, že prístroje na monitorovanie radiácie sú mimoriadne citlivé a reagujú na akúkoľvek odchýlku.

"Nočný monitorovací systém pôvodne naznačil zvýšené hladiny radiácie", avšak neskôr sa zistilo, že išlo o prirodzené žiarenie, citovala vyhlásenie spoločnosti agentúra Associated Press.

Zamestnanci dostali pokyny, aby v pondelok prišli normálne do zamestnania.

Podľa vedenia zariadenia nepredstavuje nameraná zvýšená rádioaktivita bezpečnostné riziko pre zamestnancov ani obyvateľov okolia. Napriek tomu dnes do práce nastúpili len zamestnanci nevyhnutne potrební na zaistenie prevádzky.

V komplexe Sellafield pracuje viac ako 10.000 zamestnancov. V údajne najväčšom jadrovom zariadení v Európe sa nachádza aj 150 metrov dlhá nádrž na skladovanie tyčí s vyhoreným palivom.

Sellafield sa stal v roku 1957 dejiskom najhoršej jadrovej havárie v dejinách Británie, počas ktorej došlo k požiaru jedného z reaktorov. Do okolia vtedy podľa BBC uniklo bližšie nešpecifikované množstvo rádioaktívneho jódu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu