Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V ohni už aj Bosna: Brutálne protivládne demonštrácie, desiatky zranených!

Tisícky ľudí sa v nedeľu vo večerných hodinách zhromaždili pred bosnianskym parlamentom v Sarajeve Zobraziť galériu (4)
Tisícky ľudí sa v nedeľu vo večerných hodinách zhromaždili pred bosnianskym parlamentom v Sarajeve (Zdroj: SITA)

SARAJEVO - Obrovské nepokoje v Sarajeve si vyžiadali už 130 zranených. V mestách po celej Bosne a Hercegovine panuje strach, ľudia sú vydesení a boja sa o svoje životy. V krajine došlo k silným protestom, ktoré sa vystupňovali do násilia. Ochromujúcimi granátmi a gumovými projektilmi zasiahla dnes polícia proti rozvášneným demonštrantom. V ďalšom bosnianskom meste Tuzle zase protestujúcí podpálili vládnu budovu, informovala agentúra Reuters. Už neuveriteľný tretí deň tak pokračujú protivládne demonštrácie, ktoré vo štvrtok večer v Tuzle prerástli do násilných stretov. Agresívne protesty sa spustili kvôli rastúcej nezamestnanosti. Aktuálne horí v Sarajeve zadný vchod do budovy vlády.

Protesty proti rastúcej nezamestnanosti začali v Tuzle na severovýchode Bosny v stredu a  šesť tisíc ľudí v nich pokračovalo aj celý štvrtok. Večer sa ale situácia vyostrila, keď na policajtov začal rozvášnený dav demonštrantov hádzať kamene, vajíčka a svetlice. Strážcovia poriadku reagovali slzným plynom a keď radikálna časť demonštrantov začala rozbíjať výklady a zapaľovať odpadkové koše, dav rozohnali. Podľa oznámenia zdravotníckej pohotovostnej služby pri stretoch utrpelo vážnejšie zranenia 104 policajtov. Lekári vraj tiež ošetrili 30tich civilistov s ľahšími poraneniami.

Tisícky ľudí sa v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Zo solidarity vyšli vo štvrtok do ulíc stovky ľudí aj v ďalších mestách bosniansko - chorvátskej Federácie Bosny a Hercegoviny (FBaH) - Sarajeve, Mostare, Zenica a Bihać. Vo štvrtok sa v Sarajeve demonštranti stretli s príslušníkmi bezpečnostných síl, z ktorých štyria boli podľa oznámenia polície so zraneniami prevezení do nemocnice.

Demonštrácia odráža rastúcu nespokojnosť s neustálym hašterením politikov, ktoré trvá od konca vojny z rokov 1992-1995 a blokuje riadenie krajiny a ekonomický rozvoj. Rad štátnych firiem po privatizácii skrachoval a ďalšie ich nasledujú. Mnoho ľudí tak prišlo o prácu. Miera nezamestnanosti v Bosne dosiahla 27,5 percenta a podľa Reuters je na Balkáne najvyššia.

Na základe Daytonských mierových dohôd, ktoré v roku 1995 ukončili občiansku vojnu, tvoria Bosnu dve výrazne autonómne entity - FBaH a Republika srbská (RS).

V ohni už aj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

V ohni už aj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu