Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Mohutné protesty aj v Bosne, vyžiadali si 130 zranených

Protivládne protesty v Tuzle si vyžiadali 130 zranených Zobraziť galériu (5)
Protivládne protesty v Tuzle si vyžiadali 130 zranených (Zdroj: SITA)

SARAJEVO - Najmenej 130 zranených vyžiadali vo štvrtok druhý deň protivládnych protestov v bosnianskom meste Tuzla. Menšie protestné zhromaždenia v súvislosti s vysokou mierou nezamestnanosti a politickou nečinnosťou v krajine sa medzitým uskutočnili aj v niektorých ďalších mestách, informovala agentúra Reuters.

Demonštrácie sú podľa nej vyjadrením zatrpknutosti a hnevu obyvateľov v súvislosti s etnickým politikárčením v krajine, ktoré potláča ekonomický rozvoj i vládu od skončenia bosnianskej občianskej vojny v roku 1995.

Polícia v Tuzle nasadila slzotvorný plyn proti demonštrantom hádžucim kamene, vajíčka a svetlice na miestnu vládnu budovu. Tuzla bola kedysi priemyselným centrom bosnianskeho severu, počas uplynulých rokov ju však zasiahlo zatváranie a privatizácia závodov a podnikov, píše Reuters.      

S ľahšími zraneniami ošetrili v 104 policajtov, uviedli lekárskej zdroje. Polícia v priebehu dňa zadržala dovedna 27 ľudí, 24 z nich však neskôr prepustila.  Zo solidarity vyšli do ulíc stovky ľudí aj v hlavnom meste Sarajevo, stredobosnianskom meste Zenica a v meste Bihač na západe krajiny. Niektorí sarajevskí demonštranti skandovali "Vrahovia!" či "Revolúcia!".

Miera nezamestnanosti v Bosne predstavuje 27,5 percenta a je najvyššia v rámci Balkánu. Protesty budú v Bosne pokračovať dnes.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu