Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Janukovyč sa na ďalšie ústupky pravdepodobne nechystá

Viktor Janukovyč
Viktor Janukovyč (Zdroj: SITA)

KYJEV - Na protestnom pochode k budove ukrajinského parlamentu v Kyjeve požadovali dnes tisíce demonštrantov ústavné zmeny, pričom prezident Janukovyč nenaznačil, že je ochotný ponúknuť im ďalšie ústupky. Informovala o tom agentúra DPA.

Demonštranti - mnohí z nich v maskách a maskáčových uniformách pokojne prešli popred početný kordón polície strážiacej parlament a ostatné vládne budovy. Podľa opozície sa na demonštrácii zúčastnilo 20.000 ľudí, provládne médiá udávajú ich počet na 3000.

Líder opozičnej strany Vlasť Arsenij Jaceňuk v parlamente povedal, že ústavné zmeny sú nevyhnutné na ukončenie "diktátorských právomocí" prezidenta Janukovyča. Jaceňuk vyhlásil, že jeho strana podá návrh zákona na zmenu ústavy na nasledujúcom zasadaní zákonodarného zboru, ktoré je naplánované na utorok.

Európsky parlament (EP) medzičasom vyzval predstaviteľov Európskej únie (EÚ), aby uvalila sankcie na tých, ktorí sú zodpovední za útoky na ukrajinských demonštrantov. Rezolúcia EP vyzýva na potrestanie "ukrajinských predstaviteľov a oligarchov osobne zodpovedných za útoky a smrť demonštrantov". Poslanci EP zároveň vyzvali EÚ, aby Ukrajine ponúkla plán krátkodobej a dlhodobej finančnej podpory.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí pokladá rezolúciu EP za sklamanie a obviňuje ju zo zaujatosti. "Výzvy na sankcie nevedú k národnému zmiereniu, ale narúšajú stabilizačný proces," uvádza sa vo vyhlásení ukrajinského ministerstva zahraničia.

Šéfovia diplomacie členských štátov EÚ budú o situácii na Ukrajine rokovať v pondelok. O prípadných sankciám proti ukrajinským predstaviteľom zatiaľ nehovorili, pričom nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier v stredu povedal, že na také niečo je ešte priskoro.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu