Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Janukovyč a Putin sa stretnú v Soči

Viktor Janukovyč
Viktor Janukovyč (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč sa v piatok v čiernomorskom letovisku Soči stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Potvrdil to dnes v Moskve Putinov hovorca Dmitrij Peskov, podľa ktorého má Putin v deň otvorenia zimných olympijských hier v Soči naplánovaných viacero schôdzok so zahraničnými hosťami.

Líder frakcie vládnej Strany regiónov v ukrajinskom parlamente Olexander Jefremov v utorok na tlačovej konferencii na margo schôdzky prezidentov oboch krajín, ktorá sa uskutoční 7. februára, uviedol, že je to "absolútne normálne".

Janukovyč a jeho vláda sa stali terčom kritiky ukrajinskej opozície za to, že koncom novembra rozhodli o pozastavení eurointegrácie krajiny a namiesto toho zvolili proruský kurz. Túto zmenu odôvodnil tým, že konečná podoba asociačnej zmluvy bola pre Ukrajinu nevýhodná a ohrozila by jej dôležité obchodné vzťahy s Ruskom. 

Janukovyč potom 17. decembra v Moskve uzavrel niekoľko bilaterálnych zmlúv, ktoré majú pomôcť ťažko skúšanej ukrajinskej ekonomike dostať sa z hlbokej krízy: prezidenti sa dohodli na výraznom znížení dovoznej ceny ruského zemného plynu z doterajších 400 dolárov za tisíc kubíkov na 268,50 dolára. Rusko sa zároveň zaviazalo nakúpiť ukrajinské dlhopisy za 15 miliárd dolárov uvoľnených zo svojich valutových rezerv. Bez tejto finančnej pomoci by ukrajinská ekonomika mala tento rok veľké problémy. Janukovyč dal okrem toho počas stretnutia s Putinom najavo odhodlanie pokračovať v posilňovaní vzťahov. 

Ukrajinská opozícia tieto dohody s Moskvou kritizovala a odmietla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu