Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Janukovyč: Vláda v Kyjeve nedopustí eskaláciu napätia

Viktor Janukovyč
Viktor Janukovyč (Zdroj: SITA)

SOČI - Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes ubezpečil, že ukrajinské vedenie nedopustí eskaláciu konfliktu v krajine. Janukovyč to uviedol v rámci rozhovoru s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom, ktorý sa uskutočnil v čiernomorskom letovisku Soči, kde sa dnes začínajú zimné olympijské hry.

Ako uviedla agentúra RIA Novosti, Janukovyč ďalej Pana informoval, že v poslednom čase sa na Ukrajine podarilo podniknúť kroky vedúce k urovnaniu politickej krízy pokojnou cestou. Poďakoval sa aj za iniciatívy OSN súvisiace s vývojom na Ukrajine a ubezpečil generálneho tajomníka OSN, že je rovnako ako on za to, aby obe strany prejavili zdržanlivosť v záujme odvrátenia rizika stupňovania napätia v ukrajinskej spoločnosti a vyostrenia násilností. Ukrajinský prezident sa súčasne vyslovil za pokračovanie konštruktívneho dialógu s opozíciou.

Janukovyč sa dnes v Soči stretne aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Práve zmena orientácie Ukrajiny z integrácie s EÚ na Rusko bola koncom novembra príčinou vypuknutia protivládnych protestov, ktoré sa z Kyjeva rozšírili aj do ďalších regiónov Ukrajiny. 

Obaja prezidenti potvrdili nový kurz zahraničnej a ekonomickej politiky Ukrajiny, keď 17. decembra v Moskve podpísali zmluvy o výraznom znížení dovoznej ceny ruského zemného plynu z doterajších 400 dolárov za tisíc kubíkov na 268,50 dolára. Rusko sa zároveň zaviazalo nakúpiť ukrajinské dlhopisy za 15 miliárd dolárov uvoľnených zo svojich valutových rezerv. 

Bez tejto finančnej pomoci by ukrajinská ekonomika mala tento rok veľké problémy a Janukovyč dal najavo aj odhodlanie pokračovať v posilňovaní vzťahov. Ukrajinská opozícia tieto dohody s Moskvou kritizovala a odmietla.

SR by podľa Lipšica mala zraneným demonštrantom pomôcť

Poslanci hnutia NOVA sa chystajú pomôcť ukrajinskej opozícii. Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámil líder hnutia a poslanec Národnej rady SR Daniel Lipšic (nezaradený), ktorý v týchto dňoch aj s kolegami Jozefom Kollárom a Jurajom Drobom (obaja nezaradení) Ukrajinu navštívili a stretli sa s opozičnými lídrami vrátane Vitalija Klička.

"Mohli by sme im pomôcť v tom, že by sme sa pokúsili ľuďom zraneným počas demonštrácií poskytnúť lekársku starostlivosť u nás. Takúto ponuku už dostali a aj ju realizujú v Poľsku a Litve. Bolo by to gesto solidarity," povedal Lipšic.

Poslanci sa tiež s ukrajinskou opozíciou dohodli, že slovenskej strane poskytne zoznam sudcov, ktorí odsudzujú demonštrantov na pomerne prísne tresty za údajné trestné činy spáchané proti vládnej moci. "Keďže ide vo väčšine prípadov o zmanipulované procesy, skúsili by sme cez naše ministerstvo vnútra a zahraničných vecí dosiahnuť, aby ľuďom uvedeným na zozname neposkytovala EÚ a členské štáty víza. Je to konkrétny krok voči ľuďom, ktorí sa spreneverili výkonu svojej funkcie a ohrozujú slobodu a demokraciu na Ukrajine," vysvetlil Lipšic.

Kollár označil za zvláštne, že Kyjev, v ktorom prebiehajú najmasovejšie protesty, už tri roky nemá primátora. Dôvodom je, že parlament stále neodhlasoval konanie volieb. "Je to zvláštna črta, ktorá by mala mať pramálo čo spoločné s fungujúcou demokraciou," myslí si.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu