Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ukrajinský parlament sa dohodne na zmenách v ústave

ukrajinský parlament
ukrajinský parlament (Zdroj: ČTK)

KYJEV - Politické strany v ukrajinskom parlamente sa dnes dohodli, že sa pokúsia vypracovať spoločný návrh zákona o zmenách v ústave, ktorý by mohol byť predložený na hlasovanie už na budúci týždeň. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedol predseda parlamentu Volodymyr Rybak.

Lídri opozície, ktorí majú podporu demonštrantov na kyjevskom Námestí nezávislosti, chcú dosiahnuť návrat krajiny k ústave z roku 2004 a zbaviť tak prezidenta Viktora Janukovyča jeho značných právomocí ohľadom vlády a odovzdať ich parlamentu.

Rybak však súčasne uviedol, že opozícia nechce delegovať svojich zástupcov do ním navrhovanej osobitnej komisie, preto dnes parlament ani nehlasoval o jej vzniku.

Podľa Rybaka predsedovia parlamentných frakcií trvajú na tom, že v najbližších dňoch v spolupráci s odborníkmi na ústavné právo vypracujú spoločný poslanecký návrh zmien v ústave tak, aby na budúci týždeň - "možno v utorok alebo v stredu" - mohol byť prerokovaný na mimoriadnej schôdzi parlamentu.

Podľa Reuters nie je jasné, či parlament bude vo veci ústavných zmien schopný dosiahnuť konsenzus alebo či sa opozícii podarí zozbierať dostatok hlasov na to, aby presadila podľa nej nevyhnutné ústavné zmeny.

Líder frakcie vládnej Strany regiónov Oleksandr Jefremov dnes podľa ruskej agentúry Interfax vyhlásil, že predstavitelia jeho frakcie sa zapoja do prípravy návrhu zmien v ústave republiky a budú za ne aj hlasovať. Súčasne však upozornil, že nový variant ústavy nebude môcť byť prijatý skôr ako v septembri. Podľa jeho názoru jeho prijatie v skoršom termíne nie je možné.

Očakáva sa, že prezident Janukovyč v dohľadnom čase vymenuje nového premiéra, ktorý vo funkcii nahradí Mykolu Azarova. Ten podal demisiu minulý týždeň v snahe upokojiť situáciu v krajine, kde predtým popri radikalizujúcich sa protivládnych protestoch došlo aj k obsadzovaniu vládnych budov aktivistami opozície.

Opoziční lídri a demonštranti však chcú dosiahnuť aj odchod Janukovyča, o ktorom tvrdia, že je pod vplyvom skorumpovaných podnikateľov a pod tlakom susedného Ruska.

Protivládne protesty na Ukrajine vypukli vlani v novembri, keď Azarovova vláda na poslednú chvíľu odmietla podpísať asociačnú zmluvu a zmluvu o voľnom obchode s EÚ a namiesto toho požiadala o finančnú pomoc Rusko. Konfrontácia na Ukrajine spôsobila rozkol v medzinárodnom spoločenstve, keď Západ - EÚ a USA - podporujú požiadavky opozície, zatiaľ čo Rusko je na strane Janukovyča.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu