Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ukrajinskí colníci zadržali desať ton humanitárnej pomoci pre aktivistov

Protesty v Kyjeve
Protesty v Kyjeve (Zdroj: SITA)

KYJEV/VARŠAVA - Ukrajinské colné úrady zablokovali v pohraničí kontajner s desiatimi tonami humanitárnej pomoci z Poľska, určenej pre aktivistov na kyjevskom Námestí nezávislosti, informoval poľský rozhlas.

V kontajneri boli spacie vaky, rozkladacie lôžka, teplé oblečenie, zdravotnícky materiál a ďalšia pomoc, ktorú sa minulý týždeň podarilo zozbierať v rôznych poľských mestách. Kontajner síce prekročil ukrajinsko-poľskú hranicu, ukrajinské colné orgány ho však zadržiavajú v Dorohusku.

Organizátori humanitárnej pomoci vyjadrili údiv nad týmto postupom. Stefan Batruch z poľskej Nadácie duchovnej kultúry pohraničia pre poľský rozhlas uviedol, že teraz všetko závisí od postoja ukrajinských colníkov, či budú obsah kontajnera "preclievať mesiac či dva", alebo či prejavia dobrú vôľu.

Aby sa humanitárna pomoc dostala k adresátom, musí na Ukrajine prejsť zložitou byrokratickou procedúrou - okrem preclenia musí povolenie na jej dovoz udeliť osem ministerstiev, informovala ukrajinská agentúra UNIAN.

Humanitárna pomoc z Poľska je momentálne v sklade dobročinnej nadácie, kde na preclenie už päť mesiacov čaká podobný náklad z Holandska. Protivládne protesty na Námestí nezávislosti v Kyjeve, ale aj v ďalších mestách predovšetkým na západe Ukrajiny, trvajú od 21. novembra 2013, keď sa vláda rozhodla pozastaviť eurointegračné procesy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu