Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ukrajinská opozícia chce rokovať o zmenách v ústave

Demonštrujúci v centre ukrajinského hlavného mesta Kyjev
Demonštrujúci v centre ukrajinského hlavného mesta Kyjev (Zdroj: SOTA)

KYJEV - Lídri protivládnych protestov na Ukrajine v pondelok oznámili, že sa budú snažiť presadiť zmeny v ústave, ktoré by oslabili právomoci prezidenta Viktora Janukovyča. Podľa vyjadrenia predsedu najsilnejšej opozičnej strany Baťkivščyna (Otčina) Arsenija Jaceňuka je cieľom reformy "zrušiť diktátorské právomoci prezidenta a odovzdať právo vládnuť krajine ukrajinskému ľudu".

Ministerka spravodlivosti Olena Lukašová ešte minulý týždeň povedala, že prípravy na zmeny v ústave sa už začali, neprezradila však podrobnosti. Očakáva sa, že požadované zmeny budú na programe najbližšej schôdze ukrajinského parlamentu naplánovanej na utorok.

Parlament zasadal naposledy minulý týždeň, keď schválil amnestiu pre aktivistov podieľajúcich sa na vlne protivládnych nepokojov pod podmienkou skončenia okupácie vládnych úradov. Demonštranti v Kyjeve naďalej neplánujú opustiť svoj tábor v centre ani okupované budovy, pokračuje však taktiež prímerie medzi radikálmi a políciou vyhlásené po nedávnych stretoch.

Ukrajinský prezident sa mal v pondelok vrátiť do úradu po niekoľkodňovom zdravotnom voľne, ktoré si vzal napriek vrcholiacej politickej kríze v krajine. Janukovyč ešte v piatok podpísal amnestiu pre opozičných aktivistov a potvrdil tiež rozhodnutie parlamentu zrušiť kritizované zákony sprísňujúce pravidlá demonštrácií a postihy za ich porušovanie. Opozícia všetky doterajšie ústupky označila za nepostačujúce.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu