Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ukrajinská opozícia výkrikmi vyhnala členov vlády

Takto sa v minulosti pobili poslanci v ukrajinskom parlamente
Takto sa v minulosti pobili poslanci v ukrajinskom parlamente (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinský parlament sa dnes zišiel na schôdzi, ktorej hlavným bodom je posúdenie politickej situácie v štáte. Do parlamentu prišli aj členovia vlády, ktorí však opustili rokovaciu sálu, keď opozícia na ich adresu začala skandovať "Vrahovia!". Informovala o tom tlačová agentúra UNIAN.

V súvislosti so zasadnutím parlamentu i vlády dnes polícia sprísnila bezpečnostnú ochranu vládnej štvrte v Kyjeve, kam ľudí púšťajú len po predložení služobného preukazu. V centre Kyjeva, na Námestí ústavy, sa dnes koná míting prívržencov súčasnej vlády.

Vládna Strana regiónov pred začatím dnešnej schôdze predpokladala, že tak ako v minulosti, opäť dôjde k zablokovaniu práce parlamentu zo strany opozície, a to aj napriek tomu, že vládna strana mieni predložiť na posúdenie niekoľko závažných zákonov.

Líder opozičnej strany UDAR Vitalij Kličko počas víkendu uviedol, že opozícia chce v parlamente v prvom rade presadiť zmenu prijatého zákona o amnestii tak, aby ju dostali všetci účastníci protivládnych protestov bez akýchkoľvek predbežných podmienok zo strany vládnych orgánov.

Dnes Kličko poslancov vyzval, aby podporili návrh vrátiť sa k ústave schválenej v roku 2004. "Ak to neurobíme, v spoločnosti nastane výbušná situácia". Zdôraznil, že vďaka prerozdeleniu moci v krajine sa poslanci "stanú tými, čo rozhodnutia skutočne robia, a nie tými, čo iba stláčajú hlasovacie tlačidlá". 

Medzičasom však predseda frakcie Strany regiónov Alexander Jefremov uviedol, že vládni poslanci dnes návrh na návrat k ústave z roku 2004 nepodporia.  Dodal, že by tomu malo predchádzať "minimálne pol roka prác na príprave zmien v nej". Agentúra RIA Novosti v súvislosti s tým citovala ministerku spravodlivosti Olenu Lukašovú, ktorá informovala, že opozícia i koalícia po nedávnej schôdzke s prezidentom Viktorom Janukovyčom zhodne konštatovali, že ústava z roku 2004 nie je bezchybná a zmeny v nej sú nutné.

Iný líder opozície, Arsenij Jaceňuk (Vlasť), v pondelok oznámil, že opozícia pripravila návrh ústavného aktu o návrate k ústave z roku 2004, ktorého prijatie považuje za jediný spôsob, ako upokojiť situáciu v krajine. 

"Trváme na tom, že na Ukrajine musia byť zrušené diktátorské právomoci súčasného prezidenta," zdôraznil Jaceňuk, podľa ktorého sa Ukrajina musí vrátiť k modelu, keď parlament vymenúva vládu a vláda sa mu zodpovedá.

Splnomocnenec ruského ministerstva zahraničných vecí pre záležitosti ľudských práv Konstantin Dolgov dnes v Moskve v mene svojej krajiny opäť vyzval západné štáty, aby nezasahovali do vnútorných záležitostí Ukrajiny. 

Súčasne uviedol, že Rusko chce dosiahnuť, aby sa všetky vyhlásenia a činy lídrov opozície posúdili z politického i právneho hľadiska, a to aj expertmi EÚ. Dolgov dodal, že Rusko v posledných dňoch zaznamenalo zmenu rétoriky Západu vo vzťahu k udalostiam na Ukrajine, keďže zaznieva čoraz viac výziev na zdržanlivosť adresovaných obom stranám.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu