Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Janukovyč je pripravený vypísať predčasné voľby

Viktor Janukovyč
Viktor Janukovyč (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč je pripravený vypísať predčasné prezidentské a parlamentné voľby, ak to bude jediný demokratický spôsob, ako prekonať súčasnú krízu v krajine. Pre televíziu ICTV to uviedol prezidentov zástupca v ukrajinskom parlamente Jurij Mirošničenko.

"Prezident povedal, že ak "sa my, politici, teraz nedokážeme dohodnúť, jediný demokratický spôsob, ako riešiť situáciu, sú predčasné voľby," vyhlásil Mirošničenko. V rozhovore pre viaceré médiá Mirošničenko spresnil, že Janukovyč tento scenár, ktorého súčasťou sú aj zmeny v ústave, načrtol minulý týždeň na stretnutí s poslancami vládnej Strany regiónov.

Prezidentov blízky spolupracovník vysvetlil, že Janukovyč predostrel dva scenáre postupu: buď "amnestiu zadržaných demonštrantov a evakuáciu opozíciou obsadených vládnych objektov, alebo predčasné voľby"

Mirošničenko pripomenul schválenie zákona o amnestii z minulého týždňa, ale dodal, že zatiaľ sa neuplatňuje. Vedenie štátu podľa neho stále verí, že krízu sa podarí prekonať vďaka prvému scenáru, aj keď druhý stále "zostáva na stole".

Janukovyčov zástupca v parlamente zdôraznil, že vedenie krajiny v žiadnom prípade nechce politickú situáciu riešiť silou a nemieni ani vyhlásiť výnimočný stav. Podľa Mirošničenka Janukovyč na stretnutí uviedol, že ukrajinské vedenie má "možnosť oslobodiť vládne budovy, dokonca aj Majdan (kyjevské Námestie nezávislosti) silou", ale "k tomu nikdy nepristúpi".

Tieto vyhlásenia by mali upokojiť Západ, ktorý sa snaží prispieť k ukončeniu krízy na Ukrajine okrem iného aj prísľubmi prípadnej finančnej pomoci. Spojené štáty tak v pondelok potvrdili, že s EÚ rokujú o tejto forme pomoci. Janukovyč túto skutočnosť nijako nekomentoval, ale varoval pred "extrémizmom" opozície.

K zatiaľ hypotetickej podpore Kyjeva zo strany USA a EÚ by mohlo dôjsť po vytvorení ukrajinskej vlády technokratov a po tom, ako sa tento štát opäť vydá cestou naznačenou Medzinárodným menovým fondom. Uviedla to podľa ukrajinských médiá hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Jeifer Psakiová. Podľa tlačovej služby šéfky diplomacie EÚ Catherine Ashtonovej sa Kyjev okrem toho musí zaviazať k pokračovaniu reforiem a ukončeniu násilností.

Nemecký minister zahraničia je za sankcie proti ukrajinskej vláde

Nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier pohrozil v utorok ukrajinskej vláde sankciami v prípade, že nenájde politické riešenie súčasnej krízy. "Myslím si, že by sme teraz mali použiť sankcie ako hrozbu," povedal v rozhovore pre televíznu stanicu ARD. Nemecko sa podľa neho prikloní k tejto možnosti, ak sa situácia nezlepší. Steinmeierove vyhlásenie sa líši od postoja kancelárky Angely Merkelovej, ktorá minulý týždeň zatiaľ vylúčila prijatie sankcií voči ukrajinskému vedeniu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu