Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Rusi si najali firmu na vyhladenie psov v Soči: Tvrdia, že športovcom by išlo o život!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: internet)

SOČI – Vyhrážky teroristov, šikanovanie homosexuálov či mafiánska podpora - to všetko spôsobilo, že Olympijské hry v Soči majú po celom svete mnoho odporcov. Teraz sa k nim pridali aj milovníci zvierat.

Pre asi 2000 túlavých psov a mačiek to určite nebude sviatok športu, priateľstva a mieru, mesto Soči sa ich totiž chystá vyhubiť.

Túlavé zvieratá sú v Rusku dlhodobým problémom. Na jeho počiatku stáli chudobní ľudia, ktorí si už nemohli dovoliť starať sa o ne a vyhodili ich na ulicu. Psom sa však podarilo prežiť a dokonca sa rozmnožovali. Tak vznikla populácia zvierat, ktoré nikdy neboli domestikované.

V krajine pôsobí niekoľko spoločností, ktoré sa zaoberajú ich vyhubovaním. Obvykle pohodia v parkoch otrávené mäso a potom už len odpracú mŕtvolu. Stretávajú sa však s čoraz väčším odporom verejnosti. Obrancovia práv zvierat dokonca vytvárajú hliadky, ktoré bránia takýmto firmám v činnosti. V Moskve dokonca došlo k niekoľkým potýčkam.

Situácia sa však netýka len hlavného mesta, túlavé zvieratá sú problémom aj v Soči. Mesto si preto za 42 500 eur najalo súkromnú firmu Basia Services na to, aby ich do budúceho piatka čo najviac vyhubila. K takémuto kroku údajne Soči pristúpilo až po tom, čo sa neujal program na adopciu zvierat. „„Máme veľký problém so zvieratami na ulici. Vyhubenie je najrýchlejší spôsob, ako ho vyriešiť,“ obhajuje tento krok poslanec regionálneho parlamentu Sergej Krivonossov.

Majiteľ spoločnosti Alexej Sorokin pre ABC News súhlasí, že zvieratá sú skutočnou hrozbou: „Predstavte si, že počas Olympijských hier dopadne skokan na lyžiach na zem v rýchlosti 130 kilometrov za hodinu a vtedy k nemu pribehne pes. Bolo by to pre oboch smrteľné.“

Sorokin, ktorý svoju prácu opísal ako službu verejnosti, dodáva: „Povedzme si to otvorene, tieto psy sú biologickým odpadom.“

Obhajcovia práv zvierat s ním však nesúhlasia a vyzývajú mesto, aby pristúpilo k iným riešeniam, napríklad sterilizácii. Na internetovej stránke už vyzbierali takmer 32 000 podpisov. Zdá sa však, že zbytočne.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu