Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kličko vyzval ukrajinskú vládu, aby splnila požiadavky opozície

Opozičný líder a boxerský exšampión v ťažkej váhe Vitalij Kličko
Opozičný líder a boxerský exšampión v ťažkej váhe Vitalij Kličko (Zdroj: SITA)

MNÍCHOV – Ukrajinský opozičný líder Vitalij Kličko vyzval dnes v Mníchove ukrajinskú vládu, aby splnila požiadavky opozície a prepustila zadržiavaných demonštrantov a uskutočnila nové voľby. Tak podľa Klička vláda vyrieši politickú krízu a vyhne sa stupňovaniu násilia. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

 "Vláda odmieta ísť touto cestou a vybrala si cestu násilia," vyhlásil Kličko na významnej medzinárodnej bezpečnostnej konferencii v nemeckom Mníchove. "Chceme zmierniť teplotu. Chceme krízu vyriešiť," dodal. Ukrajinský minister zahraničných vecí Leonid Kožara mu však oponoval a vyhlásil, že podľa jeho mienky vláda splnila všetky požiadavky opozície. A vyzval opozičných lídrov, aby aj oni niesli zodpovednosť za situáciu.

"Prepustili sme zadržané osoby. Urobili sme to pod podmienkou, že opozícia prepustí vládnych (zamestnancov)," povedal Kožara počas panelovej diskusie na mníchovskej konferencii, kde bol prítomný aj opozičný líder Kličko. "Sme ochotní viesť diskusie o ústave. Takže plníme všetko. Dnes vyzývam opozíciu, aby aj ona niesla časť zodpovednosti," uviedol Kožara. "Ste s extrémistami, ktorí hádžu Molotovove koktaily do polície?" spýtal sa minister Klička.

Ruský minister Sergej Lavrov dnes v Mníchove kritizoval Západ za to, že podporuje ukrajinskú opozíciu, a vyhlásil, že práve to spôsobuje stupňovanie násilia v uliciach ukrajinských miest. Demonštranti už dva mesiace protestujú proti vláde prezidenta Viktora Janukovyča, ktorý cúvol od podpisu dohôd s Európskou úniou o prehlbovaní vzájomných vzťahov a priklonil sa viac k Rusku.

Jeden z najvýznamnejších predstaviteľov ukrajinskej opozície Arsenij Jaceňuk, ktorý sa tiež zúčastňuje bezpečnostnej konferencie v Mníchove, vyhlásil, že jeho krajina potrebuje viac než "hlasnú podporu" Západu. Jaceňuk sa dnes spolu s Kličkom a ďalším ukrajinským opozičným politikom Petrom Porošenkom stretol na okraj konferencie v Mníchove aj s americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym. Americké ministerstvo vydalo vyhlásenie, že Kerry povzbudil opozíciu, aby zostala jednotná a pokojná a naďalej viedla rozhovory s ukrajinskou vládou.

Kerry podľa vyhlásenia tiež vyzval ukrajinského ministra Kožara, aby vláda podnikla určité kroky, ako napríklad prepustenie zadržiavaných demonštrantov a vytvorenie "vlády odborníkov", ktorá dokáže riešiť ekonomické problémy krajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu