Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

USA vyvíjajú nátlak na Sýriu, aby urýchlila odvoz chemických zbraní

MV Cape Ray
MV Cape Ray (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Biely dom dnes vyzval Sýriu, aby zrýchlila presun chemických zbraní do prístavu Lázikíja, odkiaľ môžu byť odvezené na more a zničené. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

"Sýria musí okamžite podniknúť potrebné kroky, aby splnila svoje povinnosti," uviedol hovorca Bieleho domu Jay Carney na tlačovom brífingu. "Všetci vieme, že sýrsky režim má kapacitu presunúť tieto zbrane. Budeme pokračovať v spolupráci s našimi partnermi a vytvárať s nimi nátlak na Asadov režim," povedal Carney.

Podľa ruských diplomatov sú však omeškania v prevoze chemických zbraní spôsobené bezpečnostnými problémami pri cestnom transporte zbraní do sýrskeho prístavu Lázikíja, ako aj nedostatočnou materiálnou a technickou podporou zo strany medzinárodného spoločenstva.

"Konečný termín na zavŕšenie likvidácie sýrskych chemických zbraní, 30. jún, je celkom realistický," zdôraznil Michail Uljanov, šéf bezpečnostného a odzbrojovacieho odboru ruského ministerstva zahraničných vecí.

Medzinárodná operácia zameraná na likvidáciu chemického arzenálu Damasku podľa agentúry Reuters momentálne zaostáva šesť až osem týždňov za dohodnutým harmonogramom. Nepodarí sa už napríklad stihnúť budúcotýždňový termín na vyvezenie všetkých toxických látok z územia Sýrie.

Uljanov v tejto súvislosti odmietol obvinenia Spojených štátov, podľa ktorých sýrsky režim celý proces zámerne zdržuje. Sýria podľa neho pristupuje k plneniu dohodnutých záväzkov "seriózne a v dobrej viere", takže napriek omeškaniam nie je potrebné zvyšovať medzinárodný tlak na Damask, uviedol Uljanov. Podľa Washingtonu boli zo Sýrie doposiaľ odvezené len zhruba štyri percentá zbraní z deklarovaného množstva chemických zbraní.

Americká nákladná loď MV Cape Ray vyplávala 28. januára na misiu, ktorej cieľom je likvidácia desiatok kontajnerov s chemickými zbraňami odvezených zo Sýrie. Loď MV Cape Ray so sofistikovaným technickým vybavením sa vydala na asi trojtýždňovú plavbu cez Atlantický oceán do talianskeho prístavu Gioia Tauro na pobreží Stredozemného mora.

V  prístave Gioia Tauro na MV Cape Ray naložia náklad chemických zbraní zo Sýrie vrátane základných zložiek na výrobu sarinu a horčicového plynu. Všetky chemické zbrane sa budú likvidovať priamo na lodi, na utajenom mieste na otvorenom mori. Celkovo má byť takto zlikvidovaných zhruba 700 ton chemických zbraní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu