Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Sýria zatiaľ odovzdala len 11 percent chemických zbraní

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

AMSTERDAM - Sýria sa zatiaľ zbavila iba 11 percent svojich chemických zbraní v troch zásielkach a smeruje k tomu, že nesplní konečný termín na úplné zničenie toxických zásob, ktorý je stanovený na polovicu roka. Uviedli to zdroje pre tlačovú agentúru Reuters.

Sýria už mala mať odovzdaných vyše 1300 ton toxických chemikálií, nahlásených Organizácii pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ktorá na základe rusko-americkej dohody dohliada na celý proces spolu s OSN.

Tretia zásielka odovzdaná tento týždeň obsahovala 54 ton hexamínu, základného materiálu na výrobu výbušnín - takže celkové množstvo odovzdaných chemikálií je zatiaľ iba niečo vyše 140 ton. Uviedli to tri zdroje z OPCW.

Toto množstvo zahŕňa len okolo päť percent najtoxickejších chemikálií, dodali zdroje. "Úprimne povedané, dôležité materiály ešte neboli odovzdané, okrem malej dodávky na začiatku. To znamená, že sme oproti plánu poriadne pozadu," uviedol jeden zdroj.

"Musia zrýchliť, ak máme splniť konečný termín. Mali sme byť pripravení na začatie likvidácie už pred desiatimi dňami, ale ešte sme poriadne nezačali ani s celým procesom," upozornil informátor. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun a šéfka spoločnej misie OSN a OPCW Sigrid Kaagová nedávno s istotou vyhlásili, že konečný termín, 30. jún, je možné dodržať.

Najbližším stanoveným termínom je koniec marca, keď by už mali byť mimo územia Sýrie zničené najtoxickejšie chemikálie, vrátane sarinu a yperitu aj ich prekurzorov.

"Nevnímam to tak, že bolo odovzdaných vyše 11 percent, ale tak, že oproti plánu sme pozadu o 89 percent," uviedol iný zdroj oboznámený s procesom. "Je nutné, aby zrýchlili tempo, ak chcú splniť určený termín," dodal.

Nesplnenie konečného termínu, ktorým je 30. jún, by malo vážne politické dôsledky - Washington a Moskva totiž vložili do procesu ničenia chemických zbraní svoju diplomatickú dôveryhodnosť. Proces sprostredkoval americký minister zahraničných vecí John Kerry a jeho ruský partner Sergej Lavrov.

USA už vyslali obriu nákladnú loď MV Cape Ray, ktorá je vybavená špeciálnym zariadením na neutralizáciu chemikálií na mori. Spojené štáty tvrdia, že bude trvať 90 dní, kým zničia približne 500 ton chemických zbraní.

MV Cape Ray
Zobraziť galériu (2)
MV Cape Ray  (Zdroj: SITA)

Ak má byť tento cieľ splnený, Sýria musí v najbližších týždňoch vyviezť desiatky zásielok s chemickými zbraňami. Zdroje však uviedli, že sa to nezdá pravdepodobné.

Nie je jasné, čo sa stane, ak sa konečný termín nesplní. Rusko, kľúčový spojenec Sýrie v OSN, je proti sankciám. Sýrsky prezident Bašár Asad súhlasil s odovzdaním zbraní hromadného ničenia a odvrátil tým raketové útoky Spojených štátov. Hrozili po tom, čo pri útoku jedovatým plynom pri Damasku zahynuli 21. augusta stovky žien a detí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu