Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tvrdý úder pre islamských radikálov: V Sýrii zahynul jeden z ich lídrov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Popredný predstaviteľ islamského radikálneho hnutia Sharia4Belgium (Šaría pre Belgicko) Faisal Yamoun bol zabitý počas uplynulého víkendu v Sýrii, kde bojoval po boku po boku rebelov. Uviedla dnes tlačová agentúra Belga.

Podľa belgickej tlače práve Faisal Yamoun, známy ako abú Farís, bol ten, kto v skutočnosti organizoval islamistov v militantnej skupine so sídlom v Antverpách, ktorá verejne požadovala zrušenie súčasného ústavného poriadku v Belgicku a zavedenie moslimského práva šaría. Mediálne známejší predstaviteľ tejto skupiny Fouad Belkacem, bol predtým hovorcom Sharia4Belgium.

Belkacem je od apríla 2013 vo väzení spolu s ďalšími piatimi členmi tohto hnutia za navádzanie na terorizmus a nezákonné verbovanie mladých moslimov z Belgicka pre radikálne povstalecké skupiny, bojujúce proti vládnemu režimu v Sýrii.

V marci 2010 sa na krátky čas za mrežami ocitol aj Faisal Yamoun - po tom, čo spolu s Belkacemom narušili konferenciu holandského spisovateľa Bennoa Barnarda, ako aj po výzvach na potýčky s políciou a nepokoje v bruselskej prisťahovaleckej štvrti Molenbeek i v antverpskej štvrti Borgerhout. 

Belgické ministerstvo spravodlivosti abú Farísa označovalo za jedného z hlavných náborárov v Belgicku, ktorému sa na bojiská v Sýrii podarilo presvedčiť a odoslať desiatky mladých moslimov z Antverp a okolia. 

Podľa belgických úradov Faisal Yamoun počas uplynulých šiestich mesiacov bojoval v Sýrii spolu s rebelmi, pričom jeho základňou bola opustená vila v lokalite Kafr Hamra. Belgický mediálny koncern SudPresse upozornil, že aj napriek tomu, že ešte nebolo vydané oficiálne oznámenie o jeho smrti, na Facebooku už mnohí jeho spoluveriaci vyjadrili sústrasť jeho rodine a Yamouna označili za mučeníka.

Belgické ministerstvo zahraničných vecí v polovici januára oznámilo, že vyše dvesto mladých Belgičanov bojuje v Sýrii, pričom mnohí z nich na strane tých najradikálnejších moslimských frakcií; pričom najmenej dvadsať z nich už prišlo o život.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu