Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Hollande opatrne podporil snahu Turecka o vstup do EÚ

Francois Hollande
Francois Hollande (Zdroj: SITA)

ANKARA - Francúzsky prezident Francois Hollande dnes opatrne podporil snahu Turecka o vstup do Európskej únie - napriek nedávnym zásahom voči tureckej polícii a justícii, ako aj predchádzajúcim výhradám Paríža.

Na dlho plánovanej návšteve Ankary - pre francúzsku hlavu štátu išlo o prvú návštevu za 22 rokov - sa Hollande snaží zlepšiť napäté vzťahy a uľahčiť francúzskym spoločnostiam získavanie kontraktov v Turecku.

Hollandovu cestu však zatienili snahy tureckého premiéra Tayyipa Erdogana sprísniť kontrolu justičného systému v reakcii na vyšetrovanie korupcie, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Európski lídri v Bruseli minulý týždeň lídra Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) kritizovali s tým, že demokratické princípy sa musia dodržiavať.

Hollande na spoločnej tlačovej konferencii s tureckým prezidentom Abdullahom Gülom povedal, že prístupový proces Turecka by mal pokračovať napriek kritike, a to aj v tých najzložitejších otázkach.

Francúzsky prezident počas návštevy Ankary tiež oznámil, že francúzske a turecké tajné služby budú spolupracovať, aby zabránili džihádistom z Európy zapojiť sa do občianskej vojny v Sýrii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu