Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Babiš končí vo vedení Agrofertu, čaká na vymazanie z registra

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: SITA)

PRAHA - Šéf českej strany ANO a budúci minister financií Andrej Babiš končí vo vedení svojej skupiny Agrofert. Dal si sám výpoveď a čaká na vymazanie z obchodného registra. Majiteľom koncernu ale zostáva a ostáva tiež na čele charitatívnej nadácie svojej skupiny. Uviedol to internetový portál iDNES.cz pražských novín Mladá fronta Dnes (MF DNES) s odvolaním sa na informácie, ktoré Babiš zverejnil na svojom blogu.

Babiš si podľa vlastného vyjadrenia sám napísal výpoveď preto, aby sa ako budúci šéf českého ministerstva financií nedostal do konfliktu záujmov. Dodal, že jeho meno zmizne zo všetkých registrov a zbavuje sa aj podpisových práv, členstva v predstavenstvách a dozorných radách.

Jednu funkciu si však chce ponechať, a to členstvo v Dozornej rade Nadácie Agrofert, ktorá prispieva na charitatívne projekty.

"Zákon o konflikte záujmov prikazuje odísť z vedenia firiem do 30 dní od prijatia verejnej funkcie, pán Babiš tak urobil v predstihu," uviedol hovorca Agrofertu Karel Hanzelka.

Dozorná rada koncernu zvolí nového šéfa predstavenstva 23. januára. Podľa predchádzajúcich Babišových vyhlásení by sa vedenia firmy mal ujať Zbyněk Průša, ktorý v súčasnosti šéfuje chemičke Deza.

Do impéria Agrofert patrí vyše 200 firiem, ktoré pôsobia najmä v poľnohospodárstve, potravinárskom a chemickom priemysle. Predvlani vstúpila skupina aj do lesníckeho a drevárskeho priemyslu a pôsobí i v médiách. Okrem iných vlastní vydavateľstvo MAFRA, ktorému patria noviny MF DNES aj portál iDNES.cz.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu