Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ministri EÚ žiadajú zrušiť protidemonštrantské zákony na Ukrajine

Protesty na Ukrajine
Protesty na Ukrajine (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska únia v pondelok vyzvala Ukrajinu na zrušenie súboru zákonov zavádzajúcich nové obmedzenia pre demonštrantov, ktoré podľa kritikov zasahujú do základných práv Ukrajincov, ako je sloboda prejavu či pokojné zhromažďovanie sa.

Podľa vyhlásenia prijatého ministrami zahraničných vecí krajín dvadsaťosmičky na pondelňajšom zasadnutí v Bruseli totiž legislatíva minulý týždeň prešla ukrajinským parlamentom za "pochybných procedurálnych okolností".

Únia sa tak vyjadrila po tom, ako víkendové protesty v uliciach Kyjeva prerástli do násilia, pri ktorom utrpelo zranenia údajne viac ako 200 demonštrantov a policajtov. Išlo pritom o najhoršie nepokoje od novembra, keď v krajine vypukla vlna odporu voči rozhodnutiu vlády pozastaviť zbližovanie s EÚ v záujme udržania vzťahov s Ruskom. Dvadsaťosmička vo vyhlásení apeluje na všetky strany, aby "preukazovali zdržanlivosť", zatiaľ čo ukrajinské orgány by mali "plne rešpektovať a chrániť právo pokojných demonštrantov zhromažďovať a prejavovať sa".

Situácia v bývalej sovietskej republike bola dôležitou témou pondelňajšieho zasadnutia v Bruseli, keďže súvisí s prípravami na summit EÚ-Rusko naplánovaný na koniec januára. Ministri zahraničia EÚ ešte pred začiatkom zasadnutia vyjadrili poľutovanie nad násilím v Kyjeve z uplynulej noci, ktoré podľa nich vyvolali práve "represívne" zákony z dielne ukrajinskej vlády.

Do ulíc metropoly v nedeľu večer vyšlo údajne až 200-tisíc demonštrantov, proti ktorým dôrazne zakročili poriadkové sily po tom, ako v blízkosti parlamentu podpaľovali vozidlá a ohadzovali policajtov kameňmi či zápalnými fľašami. Násilie v Kyjeve pokračovalo aj v pondelok, pričom ohnisko bolo tentoraz pred vstupom na miestny futbalový štadión.

Ukrajinský prezident Viktor Jaunkovyč sa ešte v nedeľu stretol s opozičným vodcom Vitalijom Kličkom a prisľúbil vytvorenie zvláštnej komisie poverenej vyriešením krízy. Tá mala prvýkrát zasadnúť v pondelok, čo sa však podľa dostupných informácií zatiaľ nestalo. Ukrajinský generálny prokurátor Viktor Pšonka medzitým varoval, že pokračujúce násilné strety nebude hodnotiť "len ako výtržníctvo", ale ako "zločin proti štátu".

Janukovyč demonštrantov varoval pred ďalším násilím

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč v pondelok varoval, že prebiehajúce zrážky medzi políciou a demonštrantami v hlavnom meste Kyjev ohrozujú "celú krajinu". "Som presvedčený, že podobné fenomény ohrozujú nielen verejnosť v Kyjeve, ale v celej Ukrajine," vyhlásil v príhovore k národu. Demonštrantov zároveň vyzval na "dialóg, kompromis a pokoj". "Žiadam vás, aby ste nenasledovali tých, ktorí vyzývajú na násilie, tých, ktorí chcú vyprovokovať rozdelenie nášho štátu a spoločnosti," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu