Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Izraelského expremiéra Šarona pochovali na rodinnej farme

Izraelského expremiéra Šarona pochovali na rodinnej farme Zobraziť galériu (4)
Izraelského expremiéra Šarona pochovali na rodinnej farme (Zdroj: SITA)

JERUZALEM - Rakvu s telesnými pozostatkami izraelského expremiéra Ariela Šarona uložili dnes do zeme na pahorku v blízkosti rodinnej ovčej farmy Chavat Šikmim v južnom Izraeli na severnom okraji Negevskej púšte. Šaron spočinul po boku svojej druhej manželky Lily, ktorá pred 14 rokmi podľahla rakovine.

Obrad sa začal modlitbami, vložením rakvy do hrobu a jeho zasypaním zeminou. Za zosnulého sa potom modlitbu za mŕtvych - kaddiš - pomodlili obaja jeho synovia Omri a Gilad.

Nad hrobom potom prejav predniesol náčelník hlavného štábu izraelskej armády Benny Ganc. Uviedol v ňom okrem iného, že Šaronovo odhodlanie formovalo izraelské ozbrojené sily. "Arik, bol si jedinečným a výnimočným veliteľom," vyhlásil Ganc a dodal, že izraelská armáda bude pokračovať vo formovaní vojakov podľa Šaronovho príkladu.

Prítomným sa následne prihovorili obaja Šaronovi synovia. Gilad Šaron spomenul, že jeho otec zostal silný aj po smrti syna Gura, ktorý sa ako 11-ročný smrteľne zranil výstrelom z otcovej zbrane. Pokiaľ ide o otcove vojenské úspechy, Gilad vyhlásil, že otec "čas od času menil nemožné na realitu". Dodal, že v Izraeli nie je miesto, kde by Ariel Šaron nezanechal svoju stopu.

Omri Šaron sa otcovi prihováral: "Pozri, zišli sa tu ľudia, ktorí sa skláňajú pred Tvojou pamiatkou a budú ju ochraňovať. Otec, bol si obdivuhodný."

Na záver predstavitelia izraelského politického a vojenského vedenia, zahraniční hostia, zástupcovia diplomatického zboru a rodiny položili k Šaronovmu hrobu vence.

Pochovaniu s vojenskými poctami predchádzal štátny rozlúčkový akt v Jeruzaleme, na ktorom všetci smútoční rečníci vyzdvihli Šaronov význam pre dejiny Izraela. Po ceste na farmu bola krátka zastávka na Latrune - strategicky významnom pahorku, kde sa nachádza vojenská pevnosť.

Latrun bol počas prvej arabsko-izraelskej vojny v roku 1948 miestom prudkých bojov, z ktorých Izraelčania vyšli ako porazení a lokalita pripadla Jordánsku. Počas šesťdňovej vojny v roku 1967 ho však izraelskí vojaci bez väčších problémov dobyli. Na mieste sa nachádza pamätník s tabuľami s menami izraelských vojakov padlých vo všetkých vojnách.

Ariel Šaron, predseda izraelskej vlády z rokov 2001-06 a veterán prakticky všetkých vojen, ktoré Izrael vo svojich novodobých dejinách viedol, zomrel v sobotu vo veku 85 rokov po ôsmich rokoch strávených v kóme, do ktorej upadol v dôsledku cievnej mozgovej príhody.

V súvislosti s pohrebom na farme, ktorá leží len desať kilometrov od hraníc s pásmom Gazy, velenia izraelskej armády a polície, prijali sériu opatrení ako prevenciu pred prípadným palestínskym raketovým útokom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu