Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Izrael prosí USA o pomoc: Žiada predĺžiť dotácie pre bezpečnosť a obranu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

JERUZALEM - Obmedzeným rozpočtom sužovaný Izrael vyvíja tlak na USA, aby pristúpili k dohode o rozšírení poskytovania finančnej podpory pre jeho obranu. Jeruzalem požaduje, aby dohoda platila aj po roku 2017, kedy sa súčasné ročné dotácie vo výške troch miliárd dolárov z Washingtonu skončia, uviedla dnes agentúra Reuters.

Podľa predstaviteľov židovského štátu by pohotová dohoda o amerických grantoch do budúcnosti pomohla izraelskej armáde vypracovať plán úsporných opatrení na päť rokov, ktorý by vyhovoval konzervatívnej vláde premiéra Benjamina Netanjahua.

"Je náročné zostaviť rozpočet do roku 2018 alebo 2019 bez toho, aby sme vedeli, aké prostriedky budeme mať k dispozícii," povedal nemenovaný perdstaviteľ izraelského rezortu obrany.

Americký minister obrany Chuck Hagel na budúci týždeň navštívi blízkovýchodného spojenca Washingtonu, pričom s izraelskými politikmi bude hovoriť aj o predmetnej otázke. Predchádzajúca republikánska administratíva podpísala desaťročnú dohodu s Izraelom v roku 2007, zaväzujúc sa poskytnúť 30 miliárd dolárov.

Súčasný demokratický prezident USA Barack Obama sa s Netanjahuom nedohodol ohľadom jadrového programu Iránu a mierového procesu s Palestínčanmi. Napriek tomu zostáva podpora bezpečnosti Izraela vo Washingtone silná.

"Oba naše národy sú navždy späté spoločnými dejinami a hodnotami. Každý jeden dolár poskytnutý na bezpečnosť Izraela je investíciou do ochrany mnohých záujmov, o ktoré sa delíme," uviedla poradkyňa pre národnú bezpečnosť Susan Riceová.

Riceová zdôraznila záväzok USA v oblasti bezpečnosti židovského štátu

Poradkyňa amerického prezidenta Baracka Obamu pre národnú bezpečnosť Susan Riceová dnes uistila, že americké investície do obrany Izraela sú vyjadrením záväzku USA v oblasti bezpečnosti židovského štátu.

Riceová, ktorá je na návšteve Izraela, povedala, že Obamova administratíva a Izrael nedávno podpísali dohodu o ďalších investíciách Spojených štátov do systému Iron Dome (Železná kupola). Systém chráni Izrael pred raketami krátkeho doletu odpaľovanými militantmi z Gazy, Sinajského polostrova a Libanonu. Vyhľadáva letiace rakety a zneškodňuje ich vo vzduchu.

Podľa Riceovej slov citovaných agentúrou AP nová dohoda zvýši americké investície do systému Železná kupola na celkovú sumu 900 miliónov dolárov (zhruba 653 miliónov eur), čo je "znakom pokračujúceho záväzku" v oblasti bezpečnosti Izraela. Dodala, že systém zachránil nespočetné množstvo životov Izraelčanov.

Riceová má v programe stretnutia s izraelskými a palestínskymi lídrami. Jej návšteva regiónu sa koná krátko po tom, ako zlyhalo najnovšie kolo blízkovýchodných mierových rokovaní, sprostredkovaných Spojenými štátmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu