Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Výbuch v rafinérii známej benzínky: K nebesiam šľahali až 20-metrové plamene!

Výbuch v Kolíne
Výbuch v Kolíne (Zdroj: ČTK)

KOLÍN NAD RÝNOM - V rafinérii spoločnosti Shell v Kolíne nad Rýnom na západe Nemecka sa po explózii vznietil jeden zo zásobníkov.

Úrady už vyzvali obyvateľov mesta, aby neotvárali okná. Explózia areálom v juhokolínskej štvrti Godorf otriasla popoludní. Z miesta podľa médií šľahali asi dvadsaťmetrové plamene, z horiaceho tanku vychádza hustý čierny dym.

Požiar, ktorý si zrejme nevyžiadal žiadne obete či zranených, medzitým dostali hasiči pod kontrolu, napísal portál express.de. V chemickom areáli v juhokolínskej štvrti Godorf, kde sa havária udiala, zasahuje asi 130 hasičov. Z miesta podľa médií šľahali asi dvadsaťmetrové plamene, z horiaceho tanku vychádzal hustý čierny dym.

Hovorca spoločnosti Shell uviedol, že sa vznietil zásobník s toluénom. Táto látka, ktorej pary tvoria so vzduchom výbušnú zmes, je zdraviu škodlivá. Guido Kahlen z vedenia mesta nevylúčil, že udalosť mohla ohroziť zdravie obyvateľov. Podľa Shellu ale zatiaľ nie sú dôkazy, že sa do ovzdušia dostali nebezpečné látky. Hasiči vyslali do okolia rafinérie merací vozeň, ktorý by mal únik nebezpečných chemikálií odhaliť.

Porýnska rafinéria je podľa Shellu najväčšie zariadenie tohto typu v Nemecku. Komplex tvoria dve časti - závody Sever a Juh. Havária sa stala v severnej časti rafinérie. Južný závod sa nachádza v asi šesť kilometrov vzdialenom Wesselingu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu