Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nová teória o smrti veľvyslanca v Česku: Praha ako prekladisko zbraní pre Palestínčanov!

Palestínsky veľvyslanec Džamál Muhammad Džamál zomrel pri explózii vo svojom dome.
Palestínsky veľvyslanec Džamál Muhammad Džamál zomrel pri explózii vo svojom dome. (Zdroj: YouTube)

PRAHA – Telo veľvyslanca Džamala Muhammada Džamala, ktorý zomrel na následky zranení po stredajšom výbuchu v rezidencii v Prahe - Suchdole, bude do Palestíny prevezené zrejme v pondelok. Povedal to dnes tlačový hovorca palestínskej ambasády Nabíl Fahil. Bývalý náčelník generálneho štábu však naznačil aj iné zaujímavé okolnosti.

"Telo bude letecky transportované pravdepodobne v pondelok," uviedol. Veľvyslancova dcéra Rana Rádiožurnálu povedala, že už bol stanovený termín pohrebu jej otca, ale neprezradila ho. Hovorca palestínskeho veľvyslanectva vraj zatiaľ informáciu o termíne poslednej rozlúčky nemá. Experti kriminalistického ústavu stále skúmajú trezor, ktorého výbuch ambasádora zabil. Námestník riaditeľa pre vedu a zahraničné styky Marek Kotrlý však nechcel povedať, či už identifikovali látku, ktorá spôsobila explóziu. "Skúmame stále zvyšky výbušniny, ktorá explodovala, a skúmame trezor ako taký. To znamená jeho uzamykací mechanizmus," povedal dnes Kotrlý Rádiožurnálu. 

Záhadou zostáva pôvod a účel zbraní, ktoré českí vyšetrovatelia našli v objekte budúcej palestínskej ambasády. Policajná hovorkyňa Andrea Zoulová povedala, že cez víkend polícia zrejme žiadne informácie k prípadu nezverejní. Bývalý náčelník generálneho štábu Jiří Šedivý v dnešnom rozhovore pre server Aktuálně.cz naznačil, že by Praha mohla Palestínčanom slúžiť ako prekladisko zbraní. Myslí si, že sa zbrane môžu nachádzať aj na palestínskych zastúpeniach v iných európskych krajinách, prípadne aj v zámorí. Palestínska strana zatiaľ výskyt zbraní nijako nevysvetlila.

Podľa dnešného vyjadrenia hovorkyne ministerstva zahraničných vecí Johany Grohovej v súčasnej dobe nie je ani naplánovaná žiadna ďalšia schôdzka na úrovni týchto rezortov. V piatok sa stretli námestníci ministrov zahraničia Jiří Schneider a Tajsír Džarádát, ktorí sa dohodli na spolupráci pri vyšetrovaní prípadu. Palestínska strana sľúbila, že overí, či palestínske pôsobenie bolo v minulosti v súlade s českým právnym poriadkom. 

Výbuch v rezidencii, do ktorej sa veľvyslancova rodina nasťahovala niekoľko dní pred tragédiou, nastal v stredu krátko pred poludním. Ambasádor bol s vážnym zranením prevezený do nemocnice, kde o niekoľko hodín neskôr zomrel. Z výsledkov vyšetrovania zatiaľ vyplýva, že k explózii došlo pri neodbornej manipulácii s trezorom. Cudzie zavinenie zatiaľ česká polícia vylučuje, udalosť vyšetruje ako usmrtenie z nedbanlivosti. 

Podobný postoj zaujali aj palestínske úrady, ale veľvyslancova dcéra Rana je presvedčená, že jej otca niekto zavraždil. "Oficiálne palestínske stanovisko je nepodložené. Trezor sa bežne používal, moja matka (žijúca v Prahe) mi to povedala. Schránka bola o deň skôr presťahovaná a cestou sa s ňou očividne niečo udialo," povedala Rana Džamalová agentúre AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu