Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Britániu zasiahli ďalšie záplavy: Premočená pôda nevládze abosorbovať ďalšie zrážky

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Vysoké vlny, dážď a prudký vietor dnes vyvolali povodne na juhozápadnom pobreží Anglicka a úrady varujú pred ďalšími možnými záplavami v západných oblastiach Británie. Daždivé a veterné počasie má podľa miestnych meteorológov sužovať krajinu aj cez víkend a čakajú sa rozsiahle obmedzenia v doprave. Uviedol to web spravodajskej stanice BBC.

Vážne nebezpečenstvo v dôsledku povodní hrozí podľa úradov na 13 miestach v juhozápadnom Anglicku, grófstva Gloucestershire a Walesu. Je nebezpečenstvo, že okrem riek Stour a Severn sa z brehov vylejú aj ďalšie toky. Lejaky a vetry majú sužovať takisto oblasti Škótska a Severného Írska, upozornil podľa BBC meteorologický ústav.

Vlny na pobreží môžu podľa meteorológov v grófstve Devon a Cornwall dosahovať výšku až desať metrov. Rýchlosť vetra na niektorých miestach má byť cez 100 kilometrov za hodinu.

Vládny výbor pre mimoriadne situácie zvaný Cobra bude priebežne informovať o situácii a riešiť ju. "Ubezpečujem, že úrady robia všetko, čo je možné, aby pomohli pri likvidácii následkov povodní," vyhlásil premiér David Cameron. 

Predstaviteľ záchranárov Tom Mansell spresnil, že voda už zaplavila pri pobreží napríklad časti miest Looe, Kingsbridge, Plymouth či Salcombe. Situácia je vraj ale zatiaľ lepšia, než sa očakávalo. Skutočné nebezpečenstvo podľa Mansella hrozí len tým, ktorí sa idú pozrieť k brehom. "Nechápu, ako nebezpečné more môže byť", povedal podľa BBC záchranár.

Wales sa pripravuje na prílivové vlny, ktoré majú byť najvyššie za posledné dve desaťročia. 

Väčšina britských letísk a železničných spoločností zatiaľ podľa BBC nehlási vážnejšie narušenie svojich pravidelných spojov, problémy ale mali počas dneška napríklad vlaky spájajúce letisko Gatwick s centrom Londýna. Úplne zrušené boli trajekty z Plymouthu do Francúzska a z Portsmouthu do Španielska; len čiastočne funguje lodné spojenie medzi Britániou a Írskom. K ďalšiemu obmedzeniu dopravy podľa úradov pravdepodobne dôjde cez víkend. 

Británia sa doteraz spamätáva z následkov vianočných búrok a povodní, ktoré zabili najmenej päť ľudí, zaplavili viac ako 1000 domov a desaťtisíce obyvateľov zanechali bez elektrického prúdu. Pôda je kvôli týmto dažďom stále nasiaknutá vodou a ťažko môže absorbovať nové prívaly zrážok, preto riziko záplav je vyššie ako inokedy. 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu