Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Francúzsko, Taliansko a Slovinsko postihli silné dažde

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ/RÍM - Najmenej dve obete si vyžiadali záplavy na juhovýchode Francúzska, ktoré v nedeľu spôsobili predchádzajúce výdatné dažde. Jeden človek je stále nezvestný, oznámila švajčiarska agentúra SDA s odvolaním sa na miestne úrady. Počasie robilo problémy aj v Taliansku, kde je jedna osoba nezvestná, a v Slovinsku.

Povodne vo Francúzsku neprežil 73-ročný muž, ktorého našli mŕtveho v pivnici jeho domu. Ďalšou obeťou je muž, ktorého auto zmietla voda v obci Pierrefeu.

Výčiny počasia postihli niekoľko dedín medzi mestečkom Hyéres a obcou Le Lavandou. Viac ako 150 ľudí museli vrtuľníkom a člnmi dopraviť do bezpečia. Okolo 4000 domácností nemalo v nedeľu večer elektrinu, približne 20 ciest je neprejazdných.

Následky povodní odstraňovali aj počas noci stovky záchranárov. So zlepšením počasia v oblasti nemožno podľa meteorológov rátať ani dnes.

Postihnutý región dnes ráno plánujú navštíviť francúzsky premiér Jean-Marc Ayrault a minister vnútra Manuel Valls. V Taliansku a Slovinsku sa v nedeľu vyskytli aj búrky, miestami i s krúpami. Problémy mal napríklad  Janov, ktorý postihol prívalový dážď a zosuvy pôdy. Námestie svätého Marka v Benátkach pokryla voda do výšky šesť centimetrov, informovala agentúra ANSA.

Situácia je komplikovaná i v južnej Kampánii, kde boli v nedeľu ráno zrušené všetky námorné spojenia medzi Neapolom a ostrovom Capri. V provincii Janov pátrajú po nezvestnej osobe, ktorú strhol rozvodnený potok Poggio.

Civilná ochrana vo večerných hodinách vydala nové výstrahy pre región Abruzzo a ostrov Sardínia. Taliansky minister životného prostredia Andrea Orlando vyhlásil v postihnutých oblastiach stav núdze.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu