Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Biely dom varoval pred schválením nových sankcií voči Iránu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Americký Biely dom dnes varoval, že nový zákon uvaľujúci sankcie na Irán by narušil diplomaciu, ktorá má zabrániť Teheránu vyrobiť jadrovú zbraň. Dodal, že sankcie bude možné urýchlene schváliť, ak snahy o dosiahnutie dohody s Iránom zlyhajú.

"Nemyslíme si, že je teraz vhodný čas na schválenie akýchkoľvek nových sankcií Kongresom... Je veľmi dôležité zdržať sa akejkoľvek činnosti, ktorá by mohla potenciálne narušiť možnosť diplomatického riešenia", citovala Biely dom agentúra Reuters.

Napriek nesúhlasu vlády amerického prezidenta Baracka Obamu dnes skupina senátorov predložila v Kongrese návrh legislatívy o uvalení sankcií na Irán, ak by porušil predbežnú dohodu z novembra, v ktorej sa zaviazal obmedziť svoj jadrový program.

Návrh zákona nazvaný Irán bez jadrových zbraní (Nuclear Weapon Free Iran Act) má zamedziť financovaniu iránskeho jadrového programu zablokovaním predaja iránskej ropy. Predložili ho predseda senátneho výboru pre zahraničné vzťahy, demokrat Robert Menendez, tretí najvyššie postavený demokrat v Senáte Charles Schumer, republikán Mark Kirk a 23 ďalší senátori.

Proti návrhu vystúpila skupina desiatich demokratických senátorov, všetko predsedov senátnych výborov, vrátane výboru pre banky, spravodajské služby, ozbrojené zložky, súdnictvo a energetiku. V liste, ktorý poslali lídrovi senátnej väčšiny, demokratovi Harrymu Reidovi, napísali, že zavedenie nových sankcií by v súčasnosti "hralo do rúk tých v Iráne, ktorí majú najväčší záujem, aby rokovania zlyhali". Senátori vyzvali Reida, aby s nimi konzultoval predtým, ako bude Senát zvažovať akékoľvek nové sankcie voči Iránu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu