Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prorok (†92) údajne vypočítal biblický kód a predpovedal koniec sveta: Teraz zomrel!

Súdny deň v roku 2011 a Harold Camping Zobraziť galériu (2)
Súdny deň v roku 2011 a Harold Camping (Zdroj: Daily Mail)

LOS ANGELES - Americký rozhlasový kazateľ, ktorý niekoľkokrát pripravoval svojich stúpencov na koniec sveta, sa ho nedožil. Harold Camping (†92), ktorý naposledy očakával súdny deň pred dvoma rokmi, zomrel podľa agentúry Reuters v nedeľu pokojne uprostred svojej rodiny v Kalifornii. Samozvaný prorok získal po svete tisíce priaznivcov.

Camping začínal ako stavebný inžinier, neskôr sa však dal na rozhlasové šírenie kresťanských náuk. Prvýkrát predpovedal súdny deň na rok 1994, pozornosť celého sveta sa však mu podarilo získať až v roku 2011, kedy prorokoval apokalypsu na 21. mája. S pomocou siete rozhlasových staníc Family Radio a mohutnej celosvetovej reklamnej kampane sa mu podarilo presvedčiť o príchode súdneho dňa tisíce ľudí, ktorí sa na neho pripravovali. Keď neprišiel, Camping sa síce ospravedlnil, neskôr však neváhal predpoveď zmeniť na október toho istého roku.

Nedočkal sa však ani vtedy, a svojim priaznivcom odkázal, že je sklamaný a odchádza do dôchodku. Kontroverzný kazateľ už vtedy podľa agentúry AP zhromaždil prostredníctvom svojej nadácie dobrovoľné dary vo výške mnohých miliónov dolárov. Veľké sumy peňazí investoval do celosvetovej propagácie svojich predpovedí prostredníctvom billboardov a letákov.

Camping tvrdil, že termíny súdneho dňa vypočítal vďaka tomu, že rozlúštil biblický kód. Vo svojich posledných posolstvách poslucháčov vyzval, aby naďalej verili v boha, modlili sa a boli veľmi trpezliví v očakávaní konca sveta.

Harold Camping
Zobraziť galériu (2)
Harold Camping  (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu