Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Český prezident Miloš Zeman: Budem zasahovať do zostavovania vlády

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman v tradičnej rozhlasovej relácii Hovory z Lánov dnes oznámil, že bude zasahovať do zostavovania novej vlády premiéra Bohuslava Sobotku, a to tak, že do funkcie nevymenuje ministra bez odborného zázemia.

Ako príklad uviedol prípadnú nomináciu exministra kultúry a herca Martina Stropnického na ministerstvo obrany. Informoval o tom server Novinky.cz.

Zeman však zároveň uviedol, že sám jednotlivých ministrov nebude navrhovať. Prezident hneď na úvod relácie Českého rozhlasu uviedol, že zostavovanie vlády rozhodne nenechá len na Sobotkovi. "Budem rešpektovať dohodu koaličných strán na rozdelení ministerstiev. Moja základná predstava však je, že by to nemala byť vláda rovnako nekompetentná, ako boli niektoré predchádzajúce," citoval Zemana server iDNES.cz.

Svoj možný zásah do obsadenia jednotlivých ministerstiev vysvetlil prezident pri poste ministra obrany, v rámci ktorého sa špekuluje okrem iného i o Martinovi Stropnickom z Babišovho hnutia ANO. "Je dobrý herec a riaditeľ Vinohradského divadla, takže keď dostanem návrh premiéra, aby robil ministra kultúry, budem súhlasiť. Keď sa však špekuluje o tom, že by bol ministrom obrany, tak sa obávam, že by to bola druhá Karolina Peake," vysvetlil prezident.

Peake bola podpredsedníčkou predchádzajúcej pravicovej vlády koalície TOP 09, ODS a LIDEM, ktorá niekoľko dní viedla ministerstvo obrany, po čom ju odvolal vtedajší premiér Petr Nečas (ODS) a následne tento rezort viedol on.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu