Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Jaroslav ušiel zabijakovi menom Xaver: Hrôzostrašný rev, náraz a potom tma!

Jaroslav len o vlások ušiel istej smrti Zobraziť galériu (2)
Jaroslav len o vlások ušiel istej smrti (Zdroj: se.pl)

VARŠAVA – Zoči voči smrti! Orkán Xaver a jeho obrovská sila udrela v krajinách po celom severe Európy. Len v Poľsku má na svedomí životy piatich ľudí, rýchlosťou 135 km/h strhával strechy domov a prevracal stromy. Jaroslav Urbanek (40) z mesta Bielsko-Biala sa v poslednej chvíli vymanil z jeho smrteľných rúk, keď mohutný strom spadol na Mercedes, ktorý práve riadil. Z nemocničného lôžka prehovoril o hrôzostrašných momentoch, o ktorých sa domnieval, že budú jeho poslednými.

„Bola to sekunda. Najprv hrôzostrašný hluk, potom náraz a stratil som vedomie,“ opisuje Jaroslav chvíle strachu. O osudnom dni, kedy na jeho auto spadol strom prevrátený silným vetrom, si spomína len s veľkými ťažkosťami. Aj ten najmenší pohyb mu spôsobuje hrozné bolesti a každú chvíľu upadá do spánku. V piatok ho takmer pripravil o život orkán Xaver a jeho deštruktívna sila, ktorá spôsobila obrovské škody v mestách po celom Poľsku.

V osudný piatkový večer sedel za volantom Mercedesu, v ktorom sa viezol spolu s otcom domov. Do cieľa im chýbalo už len sto metrov, keď mohutný strom podľahol sile orkánu a dopadol priamo na ich auto. Otca sediaceho na mieste spolujazdca našťastie nezasiahol. Jaroslava však za volantom uväznil a z vraku ho museli vyslobodzovať hasiči. Má zlomenú chrbticu a nie je vylúčené, že už nikdy nebude chodiť.

V Poľsku si Xaver vyžiadal 5 obetí

Ďalší traja Poliaci však nemali toľko šťastia. Prevrátený strom ich auto zasiahol v piatok ráno na ceste do práce v meste Wicko. Mladého vodiča, ktorý by dnes oslávil 24 rokov, a dvoch 50-ročných spolujazdcov strom v aute doslova rozdrvil. Štvrtý muž z auta bol vážne zranený a skončil v nemocnici.  Neďaleko odtiaľ zišiel kvôli silnému vetru z cesty autobus, v ktorom zomrel človek a 23 ľudí sa zranilo. Ďalšieho mal strhnúť silný vietor z balkóna počas vonkajších prác.

Jaroslav ušiel zabijakovi menom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: irishtimes.com)

V Pomoranoch na severozápade Poľska je stále vyše 30 tisíc domácností bez prúdu. Poľskí hasiči a cestári podľa stanice TVN24 ohlásili, že sa im podarilo sprejazdniť väčšinu ciest, vlaky ale stále jazdia s oneskorením. Napríklad do Štetína dnes krátko pred 13:00 SEČ prišiel o sedem hodín neskôr oproti cestovnému poriadku vlak z Varšavy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu