Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Šok pre Rezešovú: Zatkli ju v luxusnom domácom väzení, opäť je v base!

Eva Rezešová
Eva Rezešová (Zdroj: Jan Zemiar)

BUDAPEŠŤ - Maďarský Súd pre okolie Budapešti zrušil v pondelok domácu väzbu Slovenky Evy Varholíkovej - Rezešovej, odsúdenej v novembri na prvom stupni na šesť rokov väzenia za spôsobenie vlaňajšej tragickej nehody na maďarskej diaľnici M3. Súd po 12 dňoch luxusného domáceho väzenia nariadil jej okamžité prevezenie do vyšetrovacej väzby, informovala agentúra MTI.

Hovorca súdu János Koszta pre MTI uviedol, že súd tak vyhovel odvolaniu prokurátora z 22. novembra. Podľa právoplatného verdiktu bude Slovenka vo vyšetrovacej väzbe až do ukončenia súdneho procesu na druhom stupni, najviac však dovtedy, keď uplynie trest odňatia slobody v zmysle prvostupňového rozsudku. Podľa MTI Evu Rezešovú už previezli do väzenia.

"Obvinenú, ktorá má zahraničné občianstvo a zahraničné bydlisko, k Maďarsku neviažu žiadne väzby, ani rodinné kontakty, preto nemá žiadny záujem zotrvať v krajine. Finančné zázemie a systém zahraničných vzťahov by jej v danom prípade mohli značne uľahčiť prípadnú realizáciu úteku za hranice aj napriek nasadenému elektronickému náramku," uvádza sa v zdôvodnení rozhodnutia súdu.

Nemožno prehliadnuť ani skutočnosť, že rozsudok nie je zatiaľ právoplatný. Prokurátor sa odvolal a žiadal tvrdší trest. Sadzba sa pohybuje od 5 do 13 rokov, čo ešte viac stupňuje riziko úteku.
Proti druhostupňovému rozhodnutiu súdu nie je možné sa odvolať.
 

Pozostalí sú spokojní

 
Maďarský portál hvg.hu v súvislosti s novým rozhodnutím oslovilo príbuzného z rodiny pozostalých. " V podstate sme radi , že súd zmenil svoje predchádzajúce rozhodnutie a ukončí domácu väzbu,“ povedal. Dodal , že rodinu aj naďalej trápi rozsudok  v ktorom je na cti urážlivým spôsobom uvedené, že obete si čiastočne za nehodu môžu sami, pretože náhle zmenili jazdný pruh a dostali si pred Rezešovej BMW.

 

Advokát mlčí

 
Rezešovej právnik, Peter Novák v utorok večer povedal, že zatiaľ nevidel rozhodnutie súdu a preto sa ani so svojim klientom nerozprával. Preto nevie ako Rezešová prijala rozhodnutie, že musí opäť do väzenia. Rozhodnutie súdu však akceptuje a svoj postoj bude podrobne rozoberať pred súdom počas druhostupňového pojednávania.

Peter Novák sa odmietol pre hvg,hu vyjadriť na otázku, či je to náhoda, že sa proti rozhodnutiu súdu na sociálnej sieti ohradí zástupca frakcie FIDESZu Antal Rogan a v zápätí súd zmení svoje rozhodnutie. Podľa Nováka tam súvislosť hľadať netreba, pretože „ on je právnik a nie politik“. Hvg.hu sa obrátilo aj na zástupcu FIDESZu  Antala Rogana s rovnakou otázkou, nakoľko je v rámci právneho štátu možné, aby politik urobil nejaké vyhlásenie doobeda a popoludní už súd zmení svoj rozsudok. Zatiaľ však odpoveď neprišla.

 

Eva Rezešová, ktorá jazdila pod vplyvom alkoholu, narazila 21. augusta 2012 na diaľnici M3 vo vysokej rýchlosti do vozidla značky Fiat Punto. Zahynuli v ňom traja ľudia; ďalšia žena v horiacom aute utrpela ťažké poranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahla.

Slovenku Okresný súd v Gödöllő odsúdil 22. novembra na šesť rokov väzenia v nápravnovýchovnom ústave s najmiernejším stupňom stráženia za trestný čin spôsobenia dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu s následkom smrti viacerých osôb.

Súd nariadil odsúdenej zákaz riadenia motorových vozidiel na päť rokov a vyhovel jej žiadosti o domácu väzbu. Od obvinenia z trestného činu ohrozenia cestnej premávky ju súd oslobodil. Proti verdiktu sa odvolali prokurátor i obhajca, rozsudok nenadobudol právoplatnosť. Prokurátor sa odvolal aj proti domácej väzbe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu