Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Záhada vojnového hrdinu USA: Zo Severnej Kórey odišiel do Žiliny, poznáte ho?!

Americký vojak John Roedel Dunn Zobraziť galériu (3)
Americký vojak John Roedel Dunn (Zdroj: topky)

BRATISLAVA – Po kórejskej vojne v roku 1953 sa polostrov rozdelil na dve časti, Južnú a Severnú Kóreu. Väčšina zajatých vojakov si mohla vybrať, aby sa vrátila do svojich pôvodných krajín. Malá skupinka Američanov sa rozhodla nevrátiť do svojej vlasti, a namiesto toho ostali žiť v komunistickej Číne. Osud jedného z nich je o to pútavejší, pretože skončil v Žiline, kde pracoval a staral sa o rodinu. Na Slovensku napokon aj zomrel a pochovali ho v Žiline.

John Roedel Dunn sa nerozhodol s drvivou väčšinou svojich kamarátov z vojnovej línie, vrátiť sa domov. Strávil šesť rokov na univerzite v Pekingu študovaním čínštiny. Tam sa oženil so ženou z Československa, ktorá mala byť diplomatka. V roku 1959 sa spolu vrátili do Prahy, kde žila malá komunita Američanov vrátane pár špiónov, pracujúcich pre Sovietov. Od toho momentu o záhadnom vojakovi nebolo chýru.

Iba tento rok bol obdržaný Dunnov spis vo zväzkoch ŠtB. Vyplynuli z neho zaujímavé informácie. Jeho žena, Emília Porubcová, nebola diplomatkou, ale študentkou, o štyri roky mladšou ako on. Mala silné rodinné zázemie prameniace z členstva jej rodičov v Komunistickej strane v Žiline. Práve pre členstvo v Komunistickej strane mohla vycestovať do Pekingu a spoznať amerického vojaka.

Vďaka postaveniu v strane mohla mať zaručené skvelé postavenie do budúcnosti, no návrat s americkým manželom učinil koniec akýmkoľvek ambíciám. Najmä keď jej manžel bol ešte prebehlík, ktorý odvtedy zostal podozrivý.

 

Títo vojaci si vybrali Severnú Kóreu, namiesto Spojených štátov
Zobraziť galériu (3)
Títo vojaci si vybrali Severnú Kóreu, namiesto Spojených štátov  (Zdroj: topky)

Výsledkom bolo, že mala problém nájsť si prácu. Podarilo sa jej podradne zamestnať ako učiteľke v Žiline. Manžel Dunn nevedel po slovensky, mal takisto problém s prácou. Nemohli si nájsť ani bývanie. So štyrmi deťmi tak museli prespávať v jednoizbovej nocľahárni.

Dunn sa zamestnal až v roku 1964 v továrni na tehly. Stále bol prenasledovaný ŠtB aj napriek tomu, že nikdy na neho nič komunisti nenašli. Rodinu sledovali aj keď sa zapojili do práce odlišnej pobočky tajnej polície v polovici 70-tych rokov, aby pomáhali čínskej ambasáde pri sledovaní.

V správe nie je známe, čo presne vykonávali, ale platili im za to pár stoviek vtedajších korún. Od tohto momentu sa život rodiny zlepšil. Dunn dostal lepšiu prácu v továrni vyrábajúcej ložiská a podarilo sa im zaobstarať si byt. Tajomno okolo bývalého amerického vojaka však pretrvávalo.

Ľudia v okolí sa mu vyhýbali, tajná polícia ho sledovala aj naďalej až do pádu komunizmu v roku 1989. Šesť rokov na to Dunn zomrel. Manželka za ním odišla o štyri roky neskôr, v roku 2000.

Ľudia v Žiline možno rodinu poznali, no v oficiálnych záznamoch nie sú žiadne stopy. Cesta amerického vojaka cez Čínu a Prahu až na Slovensko, vyvoláva mnohé otázniky. Tajomný Dunn si nevybral pohodlie rodnej krajiny, ale rozhodol sa cez najtvrdšie komunistické režimy cestovať so svojou láskou až do Žiliny, kde je aj pochovaný.

Jeho príbeh zverejnil v magazíne New Yorker spisovateľ Brendan McNally. Aj touto formou sa snaží osloviť ľudí, ktorí by mu mohli pomôcť s nájdením niektorých informácie o príbehu skupiny posledných amerických vojnových zajatcov zo Severnej Kórey.

ZAPOJTE SA DO VÝZVY O AMERICKOM HRDINOVI

Máte informácie z jeho života? Poznali ste ho alebo jeho manželku? Máte akékoľvek fotografie, ktoré pomôžu objasniť jeho život v Československu? Napíšte nám na tipy@topky.sk.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu