Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Policajná laborantka 10 rokov vyhodnocovala dôkazy halabala: Zmenili život 40 000 ľuďom

Policajná laborantka priznala falšovanie dôkazov Zobraziť galériu (7)
Policajná laborantka priznala falšovanie dôkazov (Zdroj: int)

MASSACHUSETTS – Spravodlivosť opäť raz dostala poriadne na frak! Policajná laborantka priznala, že takmer desať rokov falšovala dôkazy v prípadoch drog. Tento týždeň ju súd poslal do väzenia, dôsledky jej šokujúceho konania však bude americká justícia naprávať ešte veľmi dlho.

Škandál nebývalých rozmerov vypukol v júli 2012 v americkom štáte Massachusetts. Pri reforme štátnej správy vtedy menilo svoj názov a fungovanie aj chemické laborátorium Hinton, v ktorom vyhodnocovali dôkazy pre políciu a súdy. Hĺbkové skúmanie prinieslo šokujúce závery - analýzy jednej z najvyťaženejších zamestnankýň boli len výmyslami!

36-ročná Annie Dookhan pracovala v laboratóriu od roku 2003 a na starosti mala prípady narkotík. Matka zdravotne postihnutého dieťaťa (7) si nemohla dovoliť prísť o prácu, a tak sa veľmi snažila. Kým jej kolegovia za rok vyhodnotili asi 3000 vzoriek, ona ich zvládla až trikrát toľko!

Policajná laborantka priznala falšovanie
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: int)

Pred súdom obžalovaná najskôr všetko popierala, pred vyhlásením rozsudku sa však tichým hlasom priznala. Jej záznamy boli postavené na nespočetných klamstvách. Nedodržiavala predpisy, ignorovala požadované úkony, falšovala podpisy, zveličovala fakty, miešala vzorky a niekedy namiesto chemického testu drogy identifikovala voľným okom. Predpokladá sa, že chybných môže byť až 40 000 správ.

Policajná laborantka priznala falšovanie
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: int)

Sudkyňa Carol S. Ball napokon "tragickú, zlomenú osobu, ktorú zničili vlastné ambície" uznala vinnou z 27 skutkov manipulovania s dôkazmi a falšovania správ a poslala do väzenia na päť rokov, s možnosťou prepustenia po troch. Svoje rozhodnutie zdôvodnila tým, že správanie odsúdenej viedla "len túžba byť prínosnou zamestnankyňou" a "následky jej činov napokon nie sú nijak katastrofické".

Policajná laborantka priznala falšovanie
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: int)

S tým nesúhlasia Dookhanovej odporcovia, podľa ktorých je trest príliš mierny vzhľadom na fakt, že jej konanie mohlo odsúdiť ľudí celkovo na stovky rokov vo väzbe.

Prípad sa odsúdením hlavnej vinníčky neskončil. Ako sa dalo očakávať, tisíce odsúdených žiadajú nové prešetrenie svojho prípadu. USA už stáli nové procesy 8,5 milióna dolárov a odborníci predpokladajú, že sa celkové náklady súvisiace s týmto škandálom o rovnakú sumu ešte navýšia.

600 odsúdených väzňov prepustili, hoci podľa upozornení miestnej polície medzi nimi môžu byť aj skutoční díleri. Minimálne jeden z prepustených kriminálnikov je už opäť za mrežami - za vraždu prvého stupňa.

Štátna polícia tiež prepustila zo zamestnania Dookhanovej kolegyňu Kate A. Corbett, ktorá na súde pod prísahou klamala, že má bakalársky titul z chémie. O miesto prišla aj Sonja Farak z iného laboratória v Massachusetts. Tej dokázali neoprávnené manipulovanie s dôkazmi a držanie kokaínu.

Policajná laborantka priznala falšovanie
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: int)

Americkí právnici žiadajú vzhľadom na preukázané množstvo pochybení vytvorenie špeciálneho nezávislého súdneho systému, ktorý preverí úplne všetky dôkazy, spojené s laboratóriom Hinton. Od začiatku jeho fungovania ich môže byť až 190 tisíc.

„Kapitola v živote Annie Dookhan sa uzavrela, ale príbeh pokračuje pre tisícky ľudí, ktorých ovplyvnilo jej správanie, podmienky v laboratóriu a pôsobenie jej konania na celý právny systém,“ povedal Anthony J. Benedetti, hlavný právnik organizácie Public Counsel Services, ktorá zastupuje chudobných klientov. A tých sa prípad Annie Dookhanovej týka najviac.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu