Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Legendárny kalašnikov je v ohrození: Tvorca samopalu žiada Putina o pomoc!

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Vynálezca legendárneho samopalu Michail Kalašnikov (92) v pondelok sa obrátil na prezidenta Vladimira Putina s prosbou o pomoc v záujme záchrany továrne Izmaš v Iževsku, kde sa zbraň vyrába. Kalašnikov v otvorenom liste Putina spolu so svojimi kolegami prosí o pomoc pri zastavení úpadku produkcie, ktorá je historicky najnižšia.

Tvorca svetoznámeho samopalu označil situáciu v továrni za "katastrofickú", čo je podľa neho "hanebné a mrzuté". Ako sa píše v liste, "v mene veteránov, ktorí prežili väčšinu svojho života prácou v Izmaši, vás žiadame o záchranu našej továrne

Ruská armáda je však podľa minuloročných vyjadrení náčelníka generálneho štábu Nikolaja Makarova zaplavená kedysi populárnymi samopalmi a chce sa ich postupne zbaviť. Makarov uviedol, že súčasné dodávky kalašnikovov do ruskej armády sú až "desaťnásobne vyššie" ako dopyt po nich. Ministerstvo obrany chce kalašnikovy úplne prestať nakupovať v roku 2014, no toto rozhodnutie chce utajiť pred ich vynálezcom pre obavy, že by to zhoršilo jeho zdravotný stav. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu