Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rusi podajú pomocnú ruku Iránu: Chcú mu vybudovať osem jadrových reaktorov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA/TEHERÁN - Ruská a iránska vláda plánujú ešte tento rok uzavrieť dohodu o výstavbe ôsmich jadrových reaktorov na iránskom území. Podľa štvrtkových informácií zdroja blízkeho rokovaniam Moskva a Teherán údajne rokujú o výstavbe dvoch zariadení v jedinej iránskej atómovej elektrárni Búšehr, kým ďalších šesť by malo vzniknúť na iných miestach.

Rokovania sú podľa zdroja v konečnej fáze. Ruský prezident Vladimir Putin sa ešte začiatkom týždňa v tejto veci vyjadril, že rusko-iránska spolupráca bude pokračovať aj napriek nejasnostiam okolo jadrového programu islamskej krajiny. Obe krajiny sú totiž podľa neho nielen "susedia", ale aj dlhodobo spoľahliví spojenci.

Elektráreň na pobreží Perzského zálivu začali stavať Nemci ešte pred islamskou revolúciou v roku 1979 a v roku 2010 ju dokončil ruský podnik Rosatom. Vzhľadom na rôzne ťažkosti začala riadne fungovať až koncom roka 2011. Jadrové aktivity Iránu sú predmetom niekoľko rokov trvajúceho sporu so svetovými veľmocami, ktoré islamskú republiku podozrievajú zo snahy získať zbrane hromadného ničenia a vyvíjajú na ňu nátlak prostredníctvom prísnych sankcií. Teherán trvá na tom, že jadrový program slúži na výhradne mierové účely.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu