Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Iránski disidenti: Teherán stavia nové tajné jadrové zariadenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

PARÍŽ - Exilová iránska opozičná skupina dnes uviedla, že má informácie o prebiehajúcej výstavbe podzemného jadrového zariadenia v Iráne. Podľa nej patrí k množstvu ďalších tajných zariadení tohto druhu, ktoré sú súčasťou programu na výrobu atómových bômb. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Národná rada iránskeho odporu (NCRI) odhalila v roku 2002 aj existenciu zariadenia na obohacovanie uránu v Natanze a zariadenia na výrobu tzv. ťažkej vody v Araku. Analytici však tvrdia, že NCRI nie je ako organizácia známa spoľahlivými informáciami a má jasnú agendu zameranú na zmenu režimu v Iráne.

Islamská republika a šesť svetových veľmocí budú v stredu 20. novembra pokračovať v rokovaniach, ktorých cieľom je dohodnúť prvú fázu procesu smerujúceho k celkovej dohode o ukončení desaťročnej slepej uličky ohľadne jadrového programu Teheránu. Celková dohoda má upokojiť obavy medzinárodného spoločenstva, že by Irán dokázal vyvinúť jadrové zbrane.

Iránske úrady popierajú takýto zámer a tvrdia, že ich jadrový program má výhradne mierové účely. Priestor na mierové riešenie sporu diplomatickou cestou sa otvoril v júni, keď bol za iránskeho prezidenta zvolený Hasan Rúhání.

NCRI so sídlom v Paríži uviedla, že členovia jej pridruženej Organizácie ľudových mudžáhidov Iránu (PMOI) pôsobiacej vo vnútri krajiny získali spoľahlivé informácie o novom a ukrytom zariadení, určenom pre iránsky jadrový projekt. NCRI však dodala, že nemá žiadne podrobnosti o tom, aký druh jadrovej činnosti tam prebieha.

"Podľa konkrétnych informácií získaných Národnou radou iránskeho odporu klerikálny režim buduje alebo ukončuje budovanie tajných a nedeklarovaných zariadení v rámci jadrového projektu," povedal novinárom predstaviteľ NCRI Mehdi Abričamtči.

Tvrdenia o tajných jadrových zariadeniach, ktoré NCRI vyslovila už aj v júli a októbri, vyvolali iba opatrné reakcie medzinárodného spoločenstva, pričom Spojené štáty vyjadrili nedôveru voči podobnému vyhláseniu v roku 2010.

NCRI uviedla, že nové zariadenie sa nachádza v 600-metrovom tunelovom komplexe pod horami asi desať kilometrov od mesta Mobarakeh, v blízkosti hlavnej cesty spájajúcej mestá Isfahán a Širáz a vo vnútri existujúceho vojenského priemyselného komplexu Hafte Tír.

Abričamtči povedal, že práce v lokalite sa začali v roku 2005 a výstavba tunelov sa skončila v prvých mesiacoch roka 2009. Práce na samotných zariadeniach sa skončili nedávno, dodal predstaviteľ. Podľa jeho slov sú nové zariadenia prísnejšie strážené v porovnaní so zvyškom vojenského komplexu.

Abričamtči tiež uviedol, že informácie zaslali aj Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu (MAAE), ktorá patrí OSN.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu