Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Znovu sa začali jadrové rokovania s Iránom: Krajina by mohla získať miliardy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Dosiahnuť predbežnú jadrovú dohodu s Iránom na rokovaniach, ktoré sa včera znovu začali v Ženeve, bude podľa amerického predstaviteľa "veľmi ťažké", ale možné, informovala tlačová agentúra Reuters.

Vo Švajčiarsku sa začali obnovené rokovania šiestich svetových mocností a Iránu o jeho jadrových aktivitách. Teherán tvrdí, že sú len na mierové účely, ale mnohí ho podozrievajú zo snahy vyvinúť jadrové zbrane.

Americký predstaviteľ tiež povedal, že väčšina sankcií voči Iránu zostane v platnosti po akejkoľvek predbežnej dohode o obmedzení sporného jadrového programu. Dodal, že Washington bude tieto sankcie "rázne uplatňovať". 

Irán by mohol získať zmiernenie sankcií o šesť až desať miliárd dolárov

Administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu odhadla, že Irán by mohol získať zmiernenie sankcií vo výške šesť až desať miliárd dolárov, ak by obmedzil svoj jadrový program.

Informovala včera o tom tlačová agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov Kongresu. Ide o podstatne nižší odhad, než aký udával Izrael, niektorí členovia Snemovne reprezentantov a pro-izraelskí odborníci.

Obamova administratíva oficiálne číslo nezverejnila, avšak označila "za prehnané" odhady o úľave vo výške od 15 miliárd do 50 miliárd dolárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu