Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Arafata zavraždili: Toto je skutočná príčina jeho smrti

Jasir Arafat
Jasir Arafat (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Švajčiarski vedci našli v tele bývalého palestínskeho vodcu Jásira Arafata dávky polónia presahujúce osemnásťkrát bežnú úroveň. Informovala o tom dnes katarská spravodajská stanica Al-Džazíra, ktorá má údajne k dispozícii odbornú správu zo Švajčiarska. Švajčiari sa vraj prikláňajú k názoru, že bol Arafat, ktorý zomrel v roku 2004, polóniom otrávený. To isté na základe rovnakej správy povedala vdova po Arafatovi Suha.

V správe, ktorá má 108 stránok, stojí, že v Arafatových rebrách a panvových kostiach bolo neprimerané množstvo polónia.

Správa je výsledok analýzy uskutočnenej v Lausannském ústavu radiofyziky. Tamojší experti mali k dispozícii vzorky odobraté z Arafatových pozostatkov vlani v novembri. Okrem Švajčiarov ich skúmali tiež tímy ruských a francúzskych expertov.

Al - Džazíra sa s výsledkom expertízy obrátila na britského forenzného experta a penzionovaného detektíva Davea Barcleyho. Ten je presvedčený, že bol Arafat zavraždený. "Jásir Arafat zomrel na následky otravy polóniom. Našli sme zbraň, ktorá ho zabila. Nevieme, kto z nej vystrelil. V Arafatových rebrách bolo polónium v hodnotách 900 milibekerelov. To je 18-krát alebo 36-krát viac ako priemer, podľa toho, z akej literatúry vychádzame," povedal Barcley.

Švajčiarska správa je zameraná výhradne na to, čo Arafata zabilo, nerieši otázku vinníka ani to, či išlo o úmyselné alebo neúmyselné zabitie.

"Odhaľujeme tu skutočný zločin, politickú vraždu," povedala Suha Arafatovej agentúre Reuters.

Práve Al-Džazíra vlani znovu otvorila otázku príčiny Arafatovho úmrtia, keď tvrdila, že izotopy rádioaktívnej látky sa našli na Arafatových osobných veciach, ktoré dala na analýzu Suha Arafatová.

Vzorky odobraté z pozostatkov sa od vlaňajška analyzovali na niekoľkých miestach. Šéf ruského biologicko-lekárskeho ústavu Vladimir Ujba ale v októbri povedal, že Arafat nemohol byť otrávený polóniom. Odborníci z Lausannského ústavu radiofyziky predtým napísali, že "niekoľko vzoriek obsahujúcich zvyšky po telesných tekutinách (moču a krvi) obsahovalo nevysvetliteľne vyššiu úroveň rádioaktívneho polónia 210 ".

Arafat bol hospitalizovaný v októbri 2004 v Percy pri Paríži kvôli bolestiam brucha. Zomrel 11. novembra vo veku 75 rokov. Vdova po ňom Suha vtedy nežiadala o vykonanie pitvy, vlani však vzniesla vo Francúzsku obvinenia proti neznámemu páchateľovi z vraždy a vyžiadala si aj preskúmanie pozostatkov.

Podľa oficiálnej lekárskej správy bol príčinou smrti rozpad červených krviniek. Príčina tohto rozpadu ale udaná nebola. Mnoho Palestínčanov je presvedčených, že Arafat bol otrávený a že za jeho smrťou stojí Izrael a Spojené štáty.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu