Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

USA: Získavanie spravodajských informácií budeme musieť obmedziť

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Biely dom v pondelok uviedol, že bude musieť zaviesť dodatočné obmedzenia pre americké špionážne agentúry, čo sa týka získavania informácií.

Dôvodom sú nedávne zahanbujúce zistenia o rozsiahlom odpočúvaní zo strany amerických tajných služieb, ktoré sa malo dotknúť aj miliónov cudzincov vrátane lídrov spojeneckých krajín. Hovorca Bieleho domu Jay Carney v tejto súvislosti povedal, že prezident Barack Obama má plnú dôveru v šéfa Národnej bezpečnostnej agentúry Keitha Alexandra a jej ďalších predstaviteľov.

Napriek tomu je však podľa jeho slov potrebné nájsť rovnováhu medzi získavaním informácií a právom na súkromie. "Uznávame, že treba zaviesť dodatočné obmedzenia, čo sa týka získavania a používania spravodajských informácií," pripustil Carney. Vláda už v tejto veci podniká kroky a previerky by mali byť ukončené do konca roka, dodal hovorca.

Kauzu okolo masového odpočúvania zo strany americkej Národnej bezpečnostnej agentúry odhalil jej bývalý spolupracovník Edward Snowden v júni a následne ušiel z USA, aby napokon dostal azyl v Rusku. Jeho informácie zverejnil dnes už bývalý komentátor britského denníka The Guardian Američan Glenn Greenwald. Podľa jeho slov USA ilegálne sledovali viaceré európske vlády, ich lídrov ale i milióny bežných občanov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu