Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Novinka pre rómske deti v Plaveckom Štvrtku: Chodia načas, neutekajú, nefajčia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Deti zo základnej školy v Plaveckom Štvrtku začali chodiť do školy načas, neutekajú cez prestávky a nefajčia v priestoroch školy. Aj takéto zlepšenie priniesol na základnú školu podľa jej riaditeľky Emílie Czagáňovej projekt, ktorý má pomôcť na škole riešiť neúnosnú situáciu s deťmi z miestnej rómskej komunity.

 „Situácia sa na škole od septembra výrazne zlepšila. Nie je to úplne bez problémov, ale je to neporovnateľne lepšie,“ hovorí riaditeľka. Pomohli tomu i štyria rómski rodičia, ktorí najmä mladšie deti sprevádzajú pri ceste do školy a z nej či udržiavajú poriadok na chodbách školy a zabezpečujú komunikáciu medzi rodičmi z rómskej osady a školou.

Projekt na škole spustili prostredníctvom Metodicko-pedagogického centra. To od ministerstva školstva zabezpečilo pre školu na tento rok 24 500 eur. Z nich platia aj štyroch rómskych rodičov, ktorí strážia v škole poriadok. Dvaja z rodičov pracujú na 100-percentný úväzok, dvaja pracujú na dohodu. Okrem toho v škole vzniklo od septembra 12 krúžkov, ktoré môžu deti navštevovať. V škole tak zostávajú aj v poobedňajších hodinách. Najobľúbenejšími sú tanečný, spevácky, ale aj počítačový krúžok, hovorí riaditeľka školy. Podľa nej je však problém, že pozitívne výsledky dosiahnuté v škole nie je zatiaľ vidieť v obci. „Zatiaľ to deti ešte nemajú vžité, aby to, čo do nich vložíme v škole, priniesli aj domov,“ hovorí Czagáňová. Problém je podľa nej najmä so žiakmi na druhom stupni. 

Projekt na škole potrvá len do konca tohto roku. Ako hovorí Robert Korec, koordinátor projektu z Metodicko-pedagogického centra, potrebné bude opäť požiadať ministerstvo školstva o peniaze. „Takto je nastavený štátny rozpočet, budeme musieť žiadať o ďalšiu pomoc v ďalšom roku,“ hovorí Korec. Podľa neho chýbajú na Slovensku vyčlenené financie na systémové kroky, ktoré by pomohli podobné situácie, ako je na škole v Plaveckom Štvrtku, riešiť. „Nemáme zatiaľ veľké signály, že systémová pomoc je na ceste,“ skonštatoval Korec. 

Mário Jankovič je jedným z rómskych rodičov, ktorí sa do projektu zapojili. Na chodbe školy pomáha udržiavať poriadok. „Žiaci ma poznajú, vedia, kto som, a tak ma rešpektujú,“ hovorí Jankovič. Ako uviedol, sám videl, ako žiak na škole podložil učiteľke nohu a tá spadla. Aj preto ako jeden z rodičov dáva pozor, aby sa podobné situácie neopakovali. „Mal som vytypovaných žiakov, ktorí v škole fajčili a zastavil som ich. Povedal som im, nech už to do školy nenosia. Na tretí raz som sa ich spýtal, či ich majú a nemali,“ povedal dnes Jankovič. 

Starosta Plaveckého Štvrtku Ivan Slezák sa však obáva, čo bude so školou potom, čo sa na nej projekt skončí. S pomocou a peniazmi môžu zatiaľ rátať do konca roka. Neúnosná situácia, ktorá na škole nastala, je podľa neho zlyhaním systému. "Negatívne vnímam to, že sme sa museli dostať do situácie, že musíme žiadať a hľadať niekoho, kto by nám vôbec pomohol,“ povedal dnes Slezák. 

Základnú školu v Plaveckom Štvrtku navštevuje 118 detí. Takmer všetky pochádzajú z miestnej rómskej osady, ostatné deti prestúpili na iné školy v okrese Malacky. V škole mali výrazný problém s nerešpektovaním pokynov učiteľov, ktorých žiaci neraz aj fyzicky napadli, hovorí riaditeľka školy. Učitelia preto zo školy odchádzali aj po krátkom období. Pravidelnou návštevou bola podľa nej v škole i polícia. Situácia sa podľa riaditeľky od tohto školského roka pohla k lepšiemu. „Dúfame, že raz tu dozor z radov rómskych rodičov nebude vôbec potrebný,“ uzavrela. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu