Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Slovák babrák v zasneženom Nórsku: Na letných gumách zablokoval hlavný ťah!

Milan si musel počkať na reťaze zo Slovenska Zobraziť galériu (2)
Milan si musel počkať na reťaze zo Slovenska (Zdroj: dagbladet.no)

OSLO - Štverať sa s niekoľkotonovým návesom na zasnežený svah bez reťazí a navyše s letnými pneumatikami, to môže len samovrah. Alebo Slovák Milan Beseda (33), ktorý v sobotu na niekoľko hodín zablokoval hlavnú dopravnú tepnu medzi Nórskom a Švédskom a do nepríčetnosti rozčúlil desiatky vodičov visiacich v kolóne. Ešte viac ich však rozhorčilo Milanovo vysvetlenie, že pneumatiky a reťaze si nekúpil jednoducho preto, že na ne nemal peniaze.

Milanov tragikomický príbeh pred pár dňami zapĺňal titulky nórskych médií a domáci vodiči nad ním len nechápavo krútili hlavami. Hoci služobnú cestu do Švédska neabsolvoval po prvý krát, zasnežené cesty ho zaskočili už v Nórsku. "Vybavený" len opotrebovanými letnými pneumatiky sa s niekoľkotonovým nákladom pokúšal zdolať svah v mestečku Junkerdalsura, kde si nakoniec dal nútenú prestávku.

Hneď na začiatku stúpania totiž dostal šmyk a nákladné auto sa na ceste skrížilo tak, že zablokovalo cestu slúžiacu ako hlavný ťah z Nórska do Švédska. "Stratil som kontrolu nad kamiónom, nemal som šancu," povedal Milan pre nórsky Dagbladet. Paradoxne to, že sa mu nepodarilo zájsť ďalej ako na začiatok svahu, mu zrejme zachránilo život. Keby totiž pokračoval v ceste, mohlo to skončiť oveľa horšie.

Milan zablokoval hlavný ťah.
Zobraziť galériu (2)
Milan zablokoval hlavný ťah.  (Zdroj: dagbladet.no)

"Pozdĺž tohto prechodu existuje len niekoľko prekážok, ktoré bránia pádu do priekopy. Keby dostal šmyk na inom mieste, znamenalo by to obrovské nebezpečenstvo ako preňho, tak aj pre ostatných účastníkov cestnej premávky," povedal pre nórske médiá Lars Halvorsen, operačný dôstojník tamojšej polície. Netrvalo dlho a za uviaznutým slovenským kamiónom sa začali tvoriť kolóny, ktoré nemali konca kraja.

Nemohol ísť ďalej, lebo nemal peniaze

K čo najrýchlejšiemu vyriešeniu patovej situácie sa miestni snažili prispieť snehovými reťazami, ktoré Milanovi ponúkali za 38 tisíc nórskych korún (takmer 4 700 eur). On však pekne poďakoval a odmietol. Nemal na ne totiž peniaze a spolu s kolónou nespokojných vodičov tak musel čakať na pomoc slovenského zamestnávateľa, ktorý mu mal veci potrebné pre ďalšiu cestu zabezpečiť. Počas dlhých hodín čakania si od šoférov za plytvanie ich času vypočul nejedno vybrané slovo. "On nemá rozum, nedokážem to pochopiť. To tam napíšte!" okomentoval pre média svoje pocity Robin Erdvarsen, jeden z kamionistov, ktorí ostali visieť v kolóne.

Na Milanovu obranu však treba spomenúť, že nie je prvý a zrejme ani posledný, kto na problémovom úseku uviazol. "Ide o neustále sa opakujúci problém na konkrétnych prechodoch. Kamióny tam ostávajú visieť a predstavujú tak veľké nebezpečenstvo pre premávku," dodal na záver dôstojník Halvorsen. Milan tak nakoniec musel počkať na reťaze zo Slovenska a až potom mohol s plne naloženým kamiónom pokračovať v jazde.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu