Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Šokujúce čísla: Takmer pol milióna Iračanov zomrelo v dôsledku vojny!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Takmer pol milióna Iračanov zomrelo v dôsledku vojny v ich krajine. Ukazujú to zistenia novej štúdie, ktoré citovala tlačová agentúra DPA.

Od marca 2003 do júna 2011 zahynulo podľa odhadu 461.000 Iračanov, pričom ich smrť bola priamym alebo nepriamym dôsledkom konfliktu. Uvádza sa to v novej štúdii zverejnenej v časopise PLOS Medicine.

V stručnom zhrnutí výskumu vydavatelia napísali, že ani vyše dva roky po skončení obdobia pokrytého štúdiou sa konflikt v krajine "rozhodne neskončil" a naďalej si berie ľudské životy "alarmujúcim tempom".

Väčšina obetí na životoch v štúdii sa pripisuje násiliu, ale približne tretina úmrtí je dôsledkom nepriamych udalostí súvisiacich s vojnou, ako napríklad chyby v systémoch zdravotníckej starostlivosti či narušenie dôležitých zásobovacích sietí, kanalizácie a prívodu čistej vody.

Streľba bola príčinou 62 percent prípadov násilných úmrtí, bombové útoky autami majú na svedomí 12 percent týchto úmrtí a iné explózie deväť percent. Srdcové ochorenia boli hlavnou príčinou nenásilných úmrtí.

Údaje vypracovala skupina výskumníkov z Iraku a USA pod vedením Amy Hagopianovej z Washingtonskej univerzity. Tím urobil prieskum v 2000 domácnostiach v Iraku v období od mája do júla 2011.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu