Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

September v Iraku: Najkrvavejší mesiac od roku 2008

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BAGDAD - September bol v Iraku jedným za najkrvavejších mesiacov od roku 2008, pričom počet obetí značne prekonal augustovú bilanciu. Stúpol najmä počet nábožensky motivovaných útokov, čo vyvoláva obavy, že krajina opäť upadne do náboženskej vojny, ktorá ju sužovala v rokoch 2006 a 2007.

Z údajov OSN a irackej vlády vyplýva, že v septembri prišlo pri útokoch o život 971 až 979 ľudí, pričom v auguste ich bolo asi 800. Asi 400 ľudí zahynulo len za posledných desať dní mesiaca. Najhorší útok sa stal 21. septembra proti šiitskému smútočnému zhromaždeniu v Bagdade, pri ktorom zomrelo až 73 osôb. Násilie pokračuje aj v prvý októbrový deň - pri útokoch v utorok prišlo o život najmenej deväť ľudí.

Útoky oproti šiitskému obyvateľstvu majú väčšinou na svedomí militanti napojení na sunnitskú teroristickú sieť al-Kájda. Podľa analytikov tento trend znamená rastúcu nespokojnosť sunnitskej menšiny a neschopnosť šiitských úradov riešiť jej problémy. Náboženské násilnosti v Iraku posilnil aj viac než dvojročný konflikt v susednej Sýrii. Za prvých deväť mesiacov tohto roka si násilie vyžiadalo 4700 mŕtvych a vyše 12 000 zranených.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu