Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Iracká vláda nezvláda situáciu: Povstalci z al-Kájdy obsadili významné mesto!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Iracké mesto Fallúdža je plne pod kontrolou povstalcov zo skupiny Islamský štát v Iraku a Levante. V sobotu o tom informoval nemenovaný bezpečnostný predstaviteľ irackej provincie Anbar s tým, že okolie mesta je stále v rukách vládnych policajných a armádnych síl.

Boje o kontrolu provincie Anbar ležiacej na západe krajiny pri hraniciach so Sýriou sa začali v pondelok v meste Ramádí, ktorého časti sú taktiež v rukách militantov. Boje medzi povstalcami napojenými na al-Kájdu a bezpečnostnými zložkami si len v piatok vyžiadali najmenej 100 mŕtvych. Išlo o najkrvavejší deň v Iraku za posledné roky. Vládne jednotky sa z oboch miest stiahli a rozmiestnili sa v ich okolí.

Situácia v oblasti mesta Ramádí sa vyhrotila v pondelok potom, čo bezpečnostné sily zasiahli proti sunnitským demonštrantom a rozobrali ich hlavný tábor v meste. Miesto demonštrácií sa totiž podľa vlády premenilo na "základňu teroristickej siete al-Kájda". Sunniti protestujú proti vláde šiitského premiéra Núrího al-Málikího už niekoľko mesiacov. Sunniti sa vo väčšinovo šiitskom Iraku sťažujú na diskrimináciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu