Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pri nedeľných bombových útokoch v Bagdade a okolí zahynulo už 39 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Počet obetí najnovšej vlny bombových útokov na civilistov v irackej metropole Bagdad a okolí sa zvýšil už na 39. Informovali o tom miestne úrady.

Útoky sú súčasťou stupňujúcej sa vlny násilia od zákroku bezpečnostných zložiek voči sunnitom v apríli. Krajina sa zmieta v najväčšej eskalácii násilností od rokov 2006 a 2007.

K najhoršiemu z 11 nedeľných útokov došlo v autoservise v prevažne šiitskej oblasti Baja'a, kde zahynulo sedem ľudí a ďalších 14 sa zranilo. Na obchodnej ulici v centre mesta prišli o život štyria ľudia, zatiaľ čo ďalší šiesti ľudia zahynuli a 22 ľudí sa zranilo pri výbuchu pri daňovom úrade na východe metropoly. K zodpovednosti za útoky sa zatiaľ nikto neprihlásil, je však známe, že vzbúrenecké skupiny často útočia na civilistov v šiitskych oblastiach a na bezpečnostné sily v snahe oslabiť dôveru vo vládu.

Podľa irackého ministerstva vnútra útoky nesú znaky činnosti irackej odnože al-Káidy. "Teroristi z al-Káidy útočia na ľahké ciele, pretože sa nedokážu postaviť našim bezpečnostným zložkám. Chcú vyslať signál, že sú stále silní," uviedlo ministerstvo. Podľa informácií agentúry Associated Press zomrelo pri podobných útokoch v Iraku len v samotnom decembri 127 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu