Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kongres sa ani v nedeľu nedohodol na rozpočte a dlhovom strope USA

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Lídri demokratov a republikánov v americkom Senáte v nedeľu uviedli, že spolu hovorili, ale vyriešenie sporu o štátny rozpočet a strop pre štátny dlh sa zdalo byť veľmi ďaleko, keď Kongres ukončil svoj deň bez dohody.

Informovala o tom tlačová agentúra DPA. Biely dom vydal vyhlásenie, podľa ktorého prezident Barack Obama naďalej trvá na voľnej ceste pre krátkodobý rozpočet a na jasnom dvihnutí dlhového stropu - bez akýchkoľvek podmienok republikánov, a to ešte predtým ako s nimi bude vyjednávať.

Vodca senátnej väčšiny Harry Reid, demokrat, informoval Senát, že mal počas víkendu "obsažné" rozhovory s vodcom republikánskej menšiny Mitchom McConnellom a že je optimistom vo veci pozitívneho uzavretia sporných záležitostí.

Avšak McConnell vo vyhlásení uviedol, že podporuje senátny plán, ktorý už Reid odmietol. Plán navrhuje zvýšiť dlhový strop do 31. januára a financovanie vlády do konca marca 2014 výmenou za menšie zmeny vo federálnom zákone o zdravotnej starostlivosti.

Agentúra AP informovala, že znefunkčnenie činnosti početných vládnych inštitúcií, ku ktorému došlo od prvého októbra, keď sa v Spojených štátoch začal fiškálny rok 2013/2014, bude pokračovať a tento týždeň by sa mohla dostať federálna vláda do platobnej neschopnosti.

Spojené štáty by tak po prvýkrát nemohli splácať svoje dlhy.  Pred dôsledkami tejto hrozby pre svetovú ekonomiku varoval v sobotu (12. 10.) Medzinárodný menový a finančný výbor Medzinárodného menového fondu (MMF).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu