Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Praveký muž Ötzi má príbuzných: V Rakúsku ich objavili 19

Otzi, ľadový muž z praveku, objavený v Alpách.
Otzi, ľadový muž z praveku, objavený v Alpách. (Zdroj: TASR)

VIEDEŇ - V Rakúsku stále žijú príbuzní známeho pravekého muža Ötziho, ktorého 5300 rokov stará múmia sa objavila pred 22 rokmi v alpskom ľadovci na taliansko-rakúskej hranici. Vďaka analýze DNA sa podarilo v Tirolsku nájsť 19 osôb, ktoré patria do rovnakej genetickej podskupiny ako "ľadový muž".

Podľa agentúry APA to dnes s odvolaním sa na výsledky testov DNA povedal Walther Parson z Ústavu súdneho lekárstva v Innsbrucku. "Títo ľudia a Ötzi majú rovnakých predkov," podotkol odborník.

Nález dobre zachovanej múmie muža z obdobia neskorej doby kamennej je považovaný za prvoradú vedeckú senzáciu. Odborníci sa podľa APA domnievajú, že ďalší príbuzní Ötziho by mohli žiť vo švajčiarskom horskom údolí Engadin a v podobnej juhotirolskej oblasti Vinschgau.

O objav sa hneď po tom, čo bol 19. septembra 1991 urobený, začali preťahovať Rakúsko s Talianskom a trvalo rok, kým sa záležitosť vyjasnila. Merali sa aj hranice, o 92,56 metra nakoniec vyhrali Taliani. "Porazení" Rakúšania potom aspoň sarkasticky poukazovali na to, že Ötzi nemohol byť Talian, pretože sa u neho našli pracovné nástroje a živil sa teda prácou. Taliani sa im však snažili nezostať nič dlžní - podľa nich, keď mal Ötzi mozog, nemohol to byť Rakúšan.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu