Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zázrak v talianskom kláštore: Múmia Rozálky (2) na VIDEU každý deň otvára a zatvára oči!

Rosalia Lombardo Zobraziť galériu (2)
Rosalia Lombardo (Zdroj: YouTube)

PALERMO - Záhadne otvorené oči najkrajšej detskej múmie vyvolávajú mnohé nezodpovedané otázky. Spiaca krásavica, ako ľudia Rozáliu Lombardo na Sicílii nazývajú, má však aj strašidelné prívlastky.

Talianske noviny už viackrát poukázali na to, že múmia dievčatka, ktoré zomrelo v roku 1920 na zápal pľúc, pohybuje viečkami a za nimi svietia jej nebesky modré oči. Otváranie očí Rozálky totiž zachytili niekoľké časozberné fotografie.

Dievčatko je jednou z najlepšie zachovaných múmií na svete a tiež jedným z najslávnejších spomedzi 8 000 tiel, ktoré sa nachádzajú v katakombách sicílskeho kláštora kapucínov v Palerme. Hoci má 95 rokov, vyzerá, akoby si len na chvíľu zdriemla a jej pokojnú tvár lemujú kučeravé blonďavé vlásky.

Tajomstvo Rozálkinej múmie

„Je to len optický klam vytváraný svetlom, ktoré prechádza bočnými stenami a v priebehu dňa sa mení,“ tvrdí kurátor kapucínskych katakomb Dario Piombino-Mascali. Poznamenal, že múmia dievčatka bola presunutá do vodorovnej polohy a umiestnená do sklenenej rakvy, aby bola chránená pred vlhkosťou. Nová pozícia viac odhaľuje jej viečka, ktoré v skutočnosti nikdy neboli úplne zatvorené, povedal pre Discovery News.

Rozálka okrem svojich viečok ľudí fascinuje aj niečím iným. Kým ostatné múmie v katakombách boli zachované vo výbornom stave vďaka suchému prostrediu, Rozália bola mumifikovaná umelo. Jej otec sa totiž obrátil na vychýreného balzamovača Alfreda Salafia a chemikálie, ktoré Salafio pri balzamovaní používal, odhalili až v roku 2009, keď Piombino-Mascali našiel jeho rukopis s postupom.

Zázrak v talianskom kláštore:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

Orgány sú neporušené

Na múmii je pozoruhodné aj to, že všetky jej orgány ostali zachované v perfektnom stave. Vedci to zistili, keď Rozálkinou rakvou s telom nechali prejsť röntgenové lúče. Dokonca aj jej mozog bol dokonale viditeľný, hoci sa v dôsledku mumifikačnej procedúry zmenšil o 50 percent. Čo sa týka záhady otvárajúcich sa očí, podľa vedcov nemusí ísť iba o optický klam, ale o jav, ktorý súvisí s meniacou sa teplotou v miestnosti, uviedol Hubpages.com.

Napriek vedeckým vysvetleniam mnohí veria, že Rozálkin duch sa vracia do svojho tela a pre výtvarných umelcov sa jej krásna smrť stala hlbokou inšpiráciou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu