Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Rozporuplné názory na popravu Saddáma Husajna

Saddám Husajn
Saddám Husajn

LONDÝN - Spôsob popravy irackého exprezidenta Saddáma Husajna († 69) bol ohavný a poľutovaniahodný. Pre BBC to povedal britský vicepremiér John Prescott, ktorý odsúdil nové zábery smrti bývalého diktátora. Tie naznačujú, že poprava Husajna nebola dôstojná, ako to tvrdila iracká vláda, ale že Saddáma tesne pred obesením jeho kati urážali.

Kontroverzné video, ktoré jeden zo svedkov popravy nahral na mobil, je na rozdiel od oficiálnych televíznych záberov aj so zvukom. Na videu kati a dozorcovia Husajnovi nadávajú a urážajú ho. Z popravy exprezidenta sa tak stal chaotický výjav plný kriku, hnevu a rozvášnených emócií.

Zverejnená nahrávka, ktorá koluje na internete, vyvolala ostré protesty irackých sunnitov. Po poprave exdiktátora taktiež vyšlo najavo, že americký veľvyslanec v Iraku sa pokúšal presvedčiť irackého premiéra Malíkiho, aby výkon popravy oddialil o dva týždne. Malíki osobne rozkaz podpísal štyri dni po tom, ako súd potvrdil nad Saddámom trest smrti. Husajna popravili v deň, keď sa v Iraku začal päťdňový sviatok obete, čo je v rozpore s islamským učením. Rizkar Mohammed Amin, prvý sudca v Saddámovom procese, ktorý na túto funkciu rezignoval, tvrdí, že poprava Husajna bola zo strany irackej vlády nelegálna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu