Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ministri EÚ: Právo na prístup k advokátovi bude platiť v rámci celej únie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Rada ministrov dnes prijala návrh Európskej komisie (EK), aby sa všetkým občanom EÚ zaručilo právo na prístup k právnemu poradenstvu počas celého trestného konania v ktorejkoľvek členskej krajine. Návrh už predtým schválil aj Európsky parlament.

Zadržané osoby získajú podľa nových predpisov aj právo komunikovať so svojou rodinou a byť v kontakte s konzulárnym úradom svojej krajiny, ak sa nachádzajú mimo svojho domovského štátu.

"Tento zákon je víťazstvom spravodlivosti a občianskych práv v EÚ. Ide už o tretí návrh, ktorý Európska komisia predložila s cieľom zaručiť práva na spravodlivý súdny proces ľuďom v celej EÚ bez ohľadu na to, či sú doma alebo v zahraničí," vyhlásila komisárka EÚ pre spravodlivosť Viviane Redingová.

Zákon bude v najbližších týždňoch uverejnený v Úradnom vestníku Európskej únie a následne ho členské štáty budú musieť do troch rokov implementovať do svojich vnútroštátnych predpisov.

Po nadobudnutí účinnosti, sa bude nový zákon každý rok podľa odhadu uplatňovať na osem miliónov trestných konaní v 28 členských štátoch EÚ.

Právo na prístup k advokátovi je už treťou zo série smerníc EK venovaných problematike trestného konania. Predošlé dve sa týkali práva na preklad a tlmočenie a práva na informácie. Komisia plánuje už počas tejto jesene predložiť ďalší súbor noriem týkajúci sa práv občanov na spravodlivý proces.

Právo na spravodlivý proces a právo na obhajobu sú stanovené v článkoch 47 a 48 Charty základných práv EÚ, ako aj v článku 6 Európskeho dohovoru o ľudských právach. Právo na komunikáciu s treťou stranou je jednou zo základných záruk proti neľudskému a ponižujúcemu zaobchádzaniu, ktoré zakazuje článok 3 Európskeho dohovoru o ľudských právach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu