Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Americký súd zakázal nútené kŕmenie väzňa na Guantanáme: 12 rokov trpí bez obvinenia!

Gladys Kessler
Gladys Kessler (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Sudkyňa federálneho súdu vo Washingtone v piatok nariadila americkej armáde, aby dočasne zastavila nútené kŕmenie sýrskeho väzňa, ktorý drží hladovku vo väznici na americkej vojenskej základni Guantánamo na Kube. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Sudkyňa Gladys Kesslerová rozhodla, že vojaci nesmú nútiť stravu Sýrčanovi abú Vail Zijábovi minimálne do stredy, kedy prebehne vypočutie jeho prípadu. Ide o prvý podobný rozsudok týkajúci sa väzňa na Guantáname, kde vojaci násilím kŕmili len za minulý rok 46 zo 166 väzňov. Sudkyňa zároveň armáde zakázala Zijába násilím vyťahovať z cely, keď odmietne ísť na spoločné stravovanie.
 
Americkej vláde potom Kesslerová nariadila, aby do okamihu vypočutia uchovala všetky videozáznamy, na ktorých sú väzni kŕmení proti svojej vôli.
 
Hovorca ministerstva obrany Todd Breasseale oznámil, že sa rozhodnutiu sudkyne podrobí, aj keď vojaci vraj konajú v snahe zachrániť život svojich zverencov. Aby udržala hladovkára nažive, používa americká armáda tekutú stravu, ktorú do väzňov vpravuje pomocou trubičky zavedenej nosom do žalúdka.
 
Vlani v júli sudkyňa Kesslerová ešte Zijábovu žiadosť o zastavenie kŕmenia zamietla s poukázaním na to, že by prekročila svoju právomoc. Vtedy vyhlásila, že oprávnenie zakročiť má iba prezident Barack Obama.
 
Vo februári však washingtonský odvolací súd rozhodol, že sudcovia majú právo o sťažnostiach guantanámskych väzňov rozhodovať.
 
Podľa Zijábovho právnika Coriho Cridera ide o zásadný zlom v celej kauze. "Som rád, že sa týmto prípadom sudkyňa Kesslerová zaoberala so všetkou vážnosťou a teším sa na súdne vypočutie, kde budeme môcť ukázať, ako hrozne armáda s pánom Zijábom a ďalšími zaobchádza," dodal Crider.
 
Štyridsaťdvaročný Zijáb je držaný na Guantáname bez obžaloby od augusta 2002. Podľa uruguajských médií je práve on jedným z väzňov, ktorých má táto juhoamerická krajina prijať. Americké úrady tieto špekulácie nepotvrdili.
 
Väznica Guantánamo funguje od januára 2002, kedy tam boli dopravení prví zadržaní podozriví z teroristických akcií či z príslušnosti k hnutiu Taliban alebo k sieti Al - Kájda. Od tej doby prešlo väznicou takmer 800 osôb, z ktorých drvivá väčšina nebola nikdy obvinená. Pod tlakom verejnosti a niektorých vlád urýchlili USA v roku 2007 výsluchy a väčšinu zadržaných prepustili alebo odovzdali justícii. K marcu 2013 bolo na Guantáname 166 väzňov, asi polovica z nich sú Jemenci.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu